2017. május 2., kedd

AZ UNIÓ NEM KIRÁLYLÁNY

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.02.


Május első napján az emberek kivonulnak, virslit esznek, és egy sör mellett megemlékeznek egy sortűz valamikori áldozatairól. Sokan úgy, hogy lövésük nincs az egykori lövésekről. Mások, jobbára a politikai pártok, szakszervezetek tagjai politizálnak. A jól megmondás jegyében. Kicsit több, mint egy évtizede nem csak a munkásokra, hanem az uniós csatlakozásra is emlékezve.

Előkerülnek a régi beszédek. Felvételről és leiratok gyanánt. A politikai mozgalmak élén ejtőzők pedig ugyancsak megmondhatják a magukét. A tömeg, mint a Momentum rendezvényén skandálhatja, hogy „Európához tartozunk”. Ami földrajzilag elég régóta ismert tény. S önmagában politikailag sem sokat jelent. Hogy milyen keveset, azt éppen Orbán Viktor ámokfutása, valamint az arra adott uniós reakciók szolgáltatják a legjobb példákat. Miközben egyes politikusok kihasználják az EU-szkepticizmust, az esetleges csalódásokat, némely más politikusok kerek szemekkel csodálkoznak rá az EU-szkepticizmus puszta létére is. Mintha nem hinnék, hogy ilyesmi előfordulhat. Úgy, mint annak idején a lelkes párttitkár arra, aki megkérdezte: „jó-jó párttitkár elvtárs, de miért is jó ez nekünk?”. Amire persze jó lenne azt mondani, hogy „nem volt ez mindig így”. De ez hazugság lenne. Az uniós csatlakozás környékétől számítva szinte biztosan. Amihez elegendő lenne a csodálkozóknak leporolni az emlékeket. Feltéve, hogy éltek már akkor, amikor az a bizonyos népszavazás befordult a célegyenesbe.

Amellyel kapcsolatban, szigorúan szubjektíven, olyan emlékeim vannak, ami alapján egy igencsak manipulált népszavazás rajzolódik ki. S mielőtt a decibelek őrjöngeni kezdenének: nem elcsalt. Manipulált. Nagyon finoman, nagyon innovatívan, és nagyon hatékonyan. Finoman, mert látszólag minden nagyon rendben volt. Nagyon innovatívan, mert a módszer korántsem a hagyományosan agyba gyömöszölő megoldásokat követte. S nagyon hatékonyan. Ahogy az eredményekből látszik. Alkalmasint máig táplálva a döntés meg nem élését sokakban, amelyre most Orbán és a szélsőjobb tud építkezni. Amikor szintén nagyon manipulatívan, de kifele kormányozzák az országot az uniós normarendszerből. De a körmondatok helyett inkább előkaparom az emlékeket. Úgy, ahogy annak idején, egy levelezőlistán folytatott vita nyomán megmaradtak a tekervények zugaiban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.