2017. május 26., péntek

DRÁMAI MÉRTÉKŰ SZEGÉNYSÉGRŐL TANÚSKODNAK A LÉTMINIMUM ÉRTÉKEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.26.


A magyar családok háztartási adataiból készített létminimum-index elkeserítő képet fest a magyarországi helyzetről. A családok egyharmada él a létminimum alatt, tehát a mindennapi létfenntartáshoz szükséges cikkek beszerzése is problémát jelent számukra. A problémákat csak tetézi, hogy sem a nyugdíjminimum, sem a családi pótlék összege nem nőtt évek óta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a dolgozói szegénység leküzdésére további béremelésekre van szükség.

A létminimumérték meghatározása és kiszámítása


A létminimumértékek indexének készítését 2015-ben abbahagyta a KSH, úgy döntöttek, nem publikálják tovább ezeket az adatokat, mivel szerintük ez nem megbízható számítási mód és módszer. A munka folytatását a Policy Agenda vette át a KSH számítási módszerét alkalmazva.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. A létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

A létminimumérték kiszámítását az élelmiszerfogyasztás normatív értékéből kiindulva, az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adatainak felhasználásával végzik el.

Egy aktív korú felnőtt élelmiszer normatívájának kiszámított értéke 24 ezer 584 forint. Ehhez képest a 14 éven aluliak élelmiszer normatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2százalék.
A létminimum.érték az élelmiszer-normatíván túl tartalmazza az élelmiszereken kívüli szükségletekre fordítandó forintösszegeket is.

Az érték kiszámításakor figyelmen kívül hagyták a népesség legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmű 5 százalékát, továbbá azokat a háztartásokat, ahol gépkocsit vettek, vagy lakásberuházást végeztek. Így a résztvevők közül 1798 háztartást vettek alapul a számításokhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.