2017. május 9., kedd

EURÓPA FELLÉLEGEZHET

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.09.



Még ma is időzünk egy keveset Emmanuel Macron francia államfővé választásának sajtóvisszhangjánál. A német Frankfurter Rundschau elégedetten állapítja meg, hogy a lengyel Jaroslaw Kaczynski, a magyar Orbán Viktor és az amerikai Donald Trump mellé most nem sorakozhat fel „eszmetársuk”, Marine Le Pen.

A világ ötödik legnagyobb nemzetgazdaságának, az atomhatalmak egyikének, az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyik állandó tagjának az élén meggyőződéses európai áll majd, ami reményre ad okot – véli a Frankfurter Rundschau.

Szintén kiemelésre érdemes a De Standaard című holland nyelvű – flamand - brüsszeli lap értékelése, miszerint Európa fellélegezhet, nem igazolódott a populizmus dominóhatásától való félelem:Ausztria és Hollandia után Franciaország is úgy döntött, hogy nem hajlandó fejest ugrani az ismeretlenbe. Olaszországban ismét felbukkan Matteo Renzi, Németországban Angela Merkel a jelek szerint ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A legtöbb gazdasági mutató – tíz év után most először – végre ismét zöld fénnyel világít. A belga lap szerint szűk egy esztendővel a tragikus brexit-referendum után most adott a lehetőség arra, hogy politikai értelemben újra sínre tegyék az Európai Unió ügyét. De – figyelmeztet a szerző – még nem sikerült megnyerni az európaiak szívéért és eszéért vívott harcot. Nagy a kockázata annak, hogy az establishment fellélegez, és ugyanúgy folytatja, mint eddig – véli a De Standaard.

A konzervatív londoni Telegraph az unióból távozni kívánó britek szemszögéből elemzi az EU megszilárdítására törekvő Macron győzelmét, és arra jut, hogy a francia elnökválasztási eredmény nyomán Theresa May brit kormányfő elégedetten hátradőlhet. Macron ugyanis – bár energikusan fogja képviselni a francia és az uniós érdekeket – olyan pragmatikus ember, akivel lehet tárgyalni és kölcsönösen jó megállapodásra jutni. A Telegraph emlékeztet arra, hogy Emmanuel Macron korábban kiemelte például a védelmi kérdésekben való további együttműködés fontosságát. „A volt bankár tudja, hogyan kell üzletet kötni” – jegyzi meg a konzervatív londoni lap. Ha viszont Marine Le Pent választották volna meg Franciaország elnökének – folytatódik a gondolatmenet -, akkor az unió olyan mértékben elbizonytalanodott volna, hogy képtelen lett volna azt is eldönteni, egyáltalán miként tárgyaljon a kapcsolatokat új alapokra helyezni kívánó Londonnal. Lehet, hogy Le Pen rokonszenvet érez Theresa Maynek az unióból való brit távozás melletti álláspontja iránt, de az ő rokonszenve megmérgezné azt a kutat, amelyből Nagy-Britannia jó alkut remél meríteni a maradék unióval – olvasható a Telegraph kommentárjában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.