2017. május 12., péntek

" HA MONDANAK VALAMIT, AZT MEGTESZED" - A SAJTÓ PROPAGANDA GÉPEZETTÉ ALAKÍTÁSA AZ ÚJ KORMÁNYPÁRTI MÉDIÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző. Máriás Leonárd 
2017.05.12.


A holdudvaron belül az összhangot állítólag az teremti meg, hogy a legfelső tartalmi döntéshozói szint nem egyedül a főszerkesztő, hanem ugyancsak aktív szereplő – a főszerkesztő felett – egy háttéremberekből álló, a kormányzati kommunikációban is részt vevő kommunikációs stáb. Több interjúalany beszámolt arról az értesülésről, hogy ezeknek az orgánumoknak a vezetői általában hetente, olykor hetente többször főszerkesztői értekezleteken vesznek részt, ahol találkoznak a kommunikációs csapat képviselőivel.

A Mérték Médiaelemző Műhely 2016‑os, a lágy cenzúra jelenségére összpontosító jelentése szerint a magyar médiában a tavalyi év a kormánypárti térfoglalás felgyorsulásáról szólt, valamint az elfoglalt orgánumok összehangolt propagandagépezetté alakításáról – miközben a kormányoldaltól független sajtó tere rohamosan és nagy mértékben szűkült. A jelentéshez, melyen ez a cikk alapul, egy tucat újságíróval készült hosszabb interjú, hogy felmérjük a sajtómunka aktuális korlátait. Interjúalanyaink a téma érzékenysége miatt azzal a feltétellel vállalták a nyilatkozatot, hogy nevüket nem említjük.

A 2014–2018-as ciklusban Orbán Viktor terve a jelek szerint a média teljes kormánypárti elfoglalása. Ezt még Simicska Lajos és környezete hangoztatta, miután a kormánypárti médiát addig felügyelő oligarcha 2015-ben, az úgynevezett G-napon szakított a miniszterelnökkel. Az állítást ma már kormánypárti és kormányzati forrásoktól származó információk és az elmúlt két év médiapiaci eseményei is alátámasztják. A média elfoglalása módszeresen és ütemezetten zajlik. Simicska Magyar Nemzetével szemben felállt a Magyar Idők, megszűnő Metropoljával átellenben elindult a szintén ingyenesen osztogatott Lokál című napilap a miniszterelnök tanácsadója, Habony Árpád érdekeltségeként. Kormánypárti érdekkörbe került a leglátogatottabb hírportál, az Origo, még egy új kormánypárti bulvárnapilap is született Ripost néven. A rádiós piacon is visszaszorították Simicskát, Andrew G. Vajna építkezik, és a filmügyi kormánybiztoshoz került a második legnagyobb kereskedelmi televízió, a TV2 is.

A Hír TV pótlására a kormányoldal a közmédia M1-es csatornáját állította hadrendbe, és Mészáros Lőrincé lett az addig is kormánypárti Echo TV. A miniszterelnök milliárdos barátja bekebelezte a Mediaworks-birodalmat is, amely a Népszabadságot, számos megyei lapot és a Világgazdaságot adja vagy adta ki. A kényelmetlenségeket okozó Népszabadság nem élte túl a tulajdonosváltást. Eközben a sajtóban megjelentek olyan – mindeddig nem alátámasztott – értesülések, hogy a kormánypárt megkezdte a Népszavakontrollált ellenzéki lappá pozicionálását, és ilyen gyanú vetült az ATV-re is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.