2017. május 1., hétfő

ÍGY ÜNNEPLI MAGYARORSZÁG A DOLGOZÓK JOGAIT - MÁJUS 1-JE ÉLŐBEN A KETTŐSMÉRCÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.05.01.



Sör, virsli, beszédek: május elsején az emberek hagyományosan szórakozni, a pártok pedig megvillanni akarnak. Idén is lesz minden, amit fül kívánhat – a Kettős Mérce pedig percről percre követi az eseményeket.

13.40 - Gyurcsány: A szociális jogokat alkotmányba kell foglalni!

Gyurcsány Ferenc a DK standjánál mondott beszédet. Úgy kezdte, hogy szerinte az ország bizakodó, mert azt gondolja, egy év múlva Magyarországnak új, demokratikus kormánya lesz. Majd több mint félórás beszédében a szokásos gyurcsányi szólamokon túl (Európa, összefogás stb.) az alkalomhoz illően nagy hangsúlyt helyezett a munkavállalói jogokra és a dolgozói szegénységre.

Gyurcsány először közölte: összefogás lesz, minden körzetben egy jelölt lesz, és az időközi választások sikerét másolva az ellenzék meg fogja nyerni a választásokat. Mondanunk sem kell, hogy ezt a kérdést nem a DK egyedül fogja eldönteni.

Az aktuálpolitikai üzeneteket a volt miniszterelnök természetesen az Európa vs. Kelet, illetve a béke vs. háború vonalon helyezte el. “Orbán szerint megállítottuk Brüsszelt, pedig az igazi sallert nem ő adta, hanem kapta.” - szólt Gyurcsány, majd azt javasolta, hogy Orbán menjen el a viszkető tenyerével dermatológushoz, és csekkolja a magyar egészségügyet. Gyurcsány szerint a nyugalmas élet és Európa kézben kézben járnak, Orbán viszont “egy másik világot képzel el”, és a háborút és “a Keletet” erőlteti ránk.

Május elsejéhez szabott beszédében Gyurcsány beszélt kicsit az európai gazdasági egyenlőtlenségekről, noha a politikai felelősöket nem nevezte meg, csak annyit mondott, “nem akarunk másodosztályú európai polgárok lenni, nem fogadjuk el, hogy a magyarok töredékét kapják az európai béreknek.” Gyurcsány szerint a munkaadókra kell nyomást helyezni, és így lehet elérni a nyugati színvonalat.

A DK-elnök további baloldalias elemeket helyezett el május 1-i beszédében, arról beszélt, hogy “meg kell böcsülni a melóst, a munkást, az alkalmazottat. Vegyük már észre, hogy nem akarunk visszatérni Horthy világába, az urak, szolgák cselédek világába! A tudás, az egészség csak kevesek kiváltsága legyen! Hogy földönfutók legyünk saját hazánkban! Aki tisztességgel dolgozik egész héten, annak tisztességesen meg kell élnie! Nem bonyolult dolgokat kérünk. Ma a legnagyobb dráma a dolgozó szegénység!” Később Gyurcsány arról is beszélt, hogy a kormány kizsákmányolja a dolgozókat, beszélt a munka törvénykönyvéről is, ami szerinte csak a nagyvállalatok érdekét védi. A DK viszont szerinte a munkavállalók oldalán áll.

A dolgozói szegények mellett még egy csoport, a fiatalok kaptak kiemelt szerepet. Talán az áprilisi tüntetéshullámra utalva úgy fogalmazott: "Jó 10 év barangolás után megjelent egy új, liberális, demokrata ifjúság. Európai polgárként a szabad és demokratikus Magyarországban hisznek. Orbán te a mai magyar fiatalság ellensége vagy.”

Beszédét Gyurcsány tőle talán szokatlan módon a szociális jogok melletti kiállással zárta. “Muszáj a legalapvetőbb szociális jogokat alkotmányba foglalni! Nem vagyok az ingyenesség híve általában, de hogy lehessen főzni egy tál levest, hogy legyen villany, hogy ne állatként kelljen élni a legszegényebbeknek, ez alapvető emberi jog! Nem új kommunizmust akarunk, csak emberi életet mindenkinek!”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.