2017. május 10., szerda

LEGFELJEBB ÚGY FOGSZ ÉLNI, AHOGY SZÜLEID - NINCS A MAGYARNÁL ZÁRTABB TÁRSADALOM AZ EU-BAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.05.10.


A magyar társadalom a legkevésbé mobil, vagyis a legzártabb társadalom az összes EU-s ország társadalma közül. Ráadásul ebben semmi változás nincs, mintha évtizedek óta befagyott volna ez az állapot: az Unió egyik országában sem számít ennyire az, hogy ki hová születik. Ez derült ki az Európai Alapítvány mind a 28 tagországra kiterjedő, társadalmi mobilitást vizsgáló tanulmányából.

Az Európai Alapítvány alapos kutatása azért indult, mert az egész Unióra kiterjedően még nem vizsgálták azt a lassan közhellyé váló állítást, hogy a fiatalabb generációk tagjainak kevesebb lehetőségük van érvényesülni, felfelé mozogni a társadalmi ranglétrán, mint a korábbiaknak. Most viszont minden kétséget kizárón, rengeteg adattal alátámasztva bizonyították ezt az állítást.

Az Európai Unió majdnem minden tagállamában rosszabb helyzetbe kerülnek a gyerekek szüleiknél, a legtöbben pedig egyszerűen „öröklik” a szülők státuszát.

Nagy különbség van azonban a nemek között, nagyon leegyszerűsítve: soha nem volt még ilyen rossz európai férfinak lenni. 14 tagállamban csökkent a felfelé mobil férfiak részaránya és 18 országban még nőtt is a lefelé mobilaké. A nőknél viszont éppen ezzel ellentétes tendencia érvényesült, bár náluk is csak 8 országban csökkent a lefelé mobilak aránya, és ugyanennyi helyen nőtt a felfelé mobilaké...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.