2017. május 10., szerda

NEMZETI INZULTÁCIÓ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.10.


Soha sem akartam a népnek tetszeni; mert amiket én tudok, azokat nem helyesli a nép; amiket a nép helyesel, azokat én nem tudom. - Mert vajon ki tetszhetnék a népnek, akinek az erény tetszik? A nép-kegy gonosz utakon szereztetik.” (Seneca: Vigasztalások.) 

Már tényleg azt hittem, hogy a rossz magatartásom miatt nem kapom meg szeretett miniszterelnökömtől a Nemzeti Konzultációs levelet. Belátom, hogy tényleg kiérdemeltem volna, mert alázatos alattvaló helyett meglehetősen sokat kritizáltam Orbán Viktort, amiért akár megorrolhatott volna is rám. Egyetlen mentségem lehet: minden politikai pártot egyaránt bíráltam 2014 óta, amihez persze minden törvényes és erkölcsi jogom adott volt. Hogy ez éppen neki nem tetszhetett, nos, ezt írja a liberális demokrácia számlájára.

Szóval, az elmúlt héten én is megkaptam a szeretetcsomagot a szeretett kormányfőnktől, ami alkalmat adott arra, hogy jobban megvizsgáljam a benne foglaltakat. Első megközelítésben azt kell mondanom, hogy azt kaptam, amit minden magyar választó megérdemelt Orbántól, mégpedig egy nagy manipulációs levelet. Igaz, hasonlót küldött volna minden párt akkor, ha a hatalom birtokosa lett volna, de ez semmit sem javít az orbáni levél megítélésén. Kezdjük elsőként a Nemzeti Konzultáció elméleti megítélésével. Ez mindenképpen újdonságot jelent a korábbi gyakorlathoz képest, hiszen ilyen tömegben egyetlen hatalmon lévő párt(szövetség) sem kereste meg a választóit. Maga a módszer tehát nagyon is demokratikus és ilyen szempontból növelhetné a liberális demokráciában vetett hitünket. Ugyanis a négyévenként szokásos választások során magát a hatalombirtoklás kérdését döntjük el, aminek nyomán a győztes párt, vagy pártok alakíthatnak kormányt, és a következő négy évben a győztes pártok a politikai programjukat hajthatják végre. Az ennek nyomán kialakult parlamentáris rendszert sokan okkal képviseleti demokráciának nevezik, hiszen ott az egyes pártok valóban a választók különös érdekeit képviselhetik. A választás során tehát az egyének egy általános felhatalmazást adnak arra nézve, hogy az adott párt megvalósítsa a politikai céljait. Igen ám, de a négy év során is adódhatnak olyan kérdések, aminek során a hatalom kikérheti a választók véleményét egy az ország számára nagyon fontos probléma eldöntésében. Tehetné ezt a korábbi választáson kapott legitimációja alapján is, de ha kifejezetten egy probléma tekintetében kíván szerezni többlet legitimációt, akkor a választóihoz fordulhat. Ez utóbbinak is sokféle formája lehetséges, manapság hazánkban a népszavazás és a Nemzeti Konzultáció intézményét alkalmazzák szívesen. Az ilyen eljárásokat nevezik sokan közvetlen demokráciának, ami jó kifejezés, hiszen a választók közvetlenül dönthetnek egy téma vonatkozásában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.