2017. május 9., kedd

REJTETT ÁLLAMI MUNKÁKBÓL IS JÖTT PÉNZ AZ ORBÁN CSALÁD GYORSAN SZERZETT MILLIÁRDJAIHOZ

444.HU
Szerző: Pethő András
2017.05.09.


Sűrűn érkeztek a teherautók a Budapest határában fekvő Érdre, amikor néhány évvel ezelőtt zajlott a csatornahálózat kiépítése a településen és környékén. Az állami tízmilliárdokból finanszírozott munkálatokra tucatjával hozták a hálózat építéséhez szükséges betonelemeket, és tonnaszámra jöttek a kőszállítmányok is. A teherautók sok esetben egy Gánt nevű Fejér megyei falu közeléből, egy kacskaringós út mellett elterülő ipari telepről indultak útnak.

Az üzem Orbán Viktor családjának céges érdekeltségei közé tartozik, amelyek az elmúlt néhány évben látványos üzleti növekedést produkáltak. A miniszterelnök apja és két testvére által tulajdonolt, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek 2013 óta közel megkétszerezték a bevételüket, a nyereségességük pedig még gyorsabb tempóban növekedett.

Míg a 2013-as 2,7 milliárd forintos bevételnek még csak 15 százaléka volt a profit, addig a 2015-ös 5,2 milliárdnál már 30 százalékos volt az arány. A három év alatt összeszedett nyereséget pedig teljes egészében ki is vették a cégből, és ebből - az üzlettársak részesedésének leszámítása után – közel 2 milliárd közvetlenül az Orbán-család tagjainak magánvagyonát gyarapította.

A látványos felívelés minden részletét nem sikerült megismernünk, de az biztos, hogy része volt benne annak is, hogy a miniszterelnök családtagjainak cégei az elmúlt években számos esetben kaptak megrendeléseket állami finanszírozású munkákra. A megbízásokról és azok értékéről nehéz pontos képet szerezni, mert a cégek nem nyilvános pályázatok révén váltak a beruházások részeseivé, hanem az állammal leszerződött vállalatok beszállítóiként. Míg a közbeszerzések nyertes kivitelezőit fel kell tüntetni nyilvános adatbázisokban, a cégek által megbízott beszállítókra ilyen szabály nem vonatkozik.

Így hiába terjedtek piaci körökben régóta információk az Orbán-cégek állami kötődésű megbízásairól, ezek eddig nagyrészt rejtve maradtak. A sajtóban is csak elvétve jelentek meg róluk konkrétumok: még 2012-ben a Figyelő számolt be arról, hogy a miniszterelnök apjának cégétől, a Dolomit Kft.-től szállítottak követ egy nagyobb vasúti felújításra, tavaly nyáron pedig a budapesti Margitszigeten indított csatornázási munkák helyszínén tűntek fel olyan betonelemek, amelyeket ugyanez az Orbán-cég gyártott. A Direkt36 ugyanakkor több más részletet is feltárt arról, hogy a miniszterelnök családjának cégei hol és miként vettek és vesznek részt állami pénzből – azon belül is főként az Orbán Viktor által sokat támadott EU-tól érkező forrásokból - finanszírozott munkákban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.