2017. június 24., szombat

AMIT A FIDESZ A PLAKÁTTÖRVÉNNYEL CSINÁL, AZ ÚGY HÍJÁK: ALKOTMÁNYOS PUCCS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.06.23.


Az ellenzéki pártok egy hete leszavazták a kormány plakáttörvényét, amely korlátozta volna az ellenzéki pártok plakátolási lehetőségeit. A törvény tehát elbukott az egyharmados ellenzéki ellenálláson. Majd Áder János visszaküldte a törvény egyszerű többséggel elfogadott részét, mert az a kétharmados rész nélkül értelmetlen. A kormánypárt pedig addig faragta alkotmányellenes módon a törvényt, hogy az eredmény még az eredetinél is durvább legyen, mégse kelljen hozzá kétharmad.

A kormány végül egy olyan törvényt fogadott el, amely a költségvetési támogatásban részesülő vagy költségvetési szervnek minősített szervezeteknek korlátozza a közterületi politikai plakátolást a kampányidőszakon (vagyis a választás előtti 90 napon) kívül.

Ezt a törvényt annak ellenére fogadták el egyszerű, ötven százalékos többséggel, hogy a az előírások szerint a köztársasági elnök által visszaküldött törvényeknél a parlament csak a hibát javíthatja ki. Ennek a törvénynek mégis új címe és teljesen új tartalma lett. Annak ellenére fogadták el ötven százalékkal, hogy a pártokra vonatkozó szabályozások kétharmadhoz kötöttek, de a kormánypárt megpróbált egy általánosabb érvényű formát találni a városkép-szabályozásról szóló törvény módosításával, hogy a kétharmados előírást kikerülje. És annak ellenére fogadták el, hogy a törvény az Alaptörvénnyel ellentétes módon új szerveket jelöl ki a pártok ellenőrzésére.

Annak ellenére fogadták el ötven százalékos többséggel, hogy a mai napon Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Répássy Róbert is lenyilatkozta, ez a törvény bizony a pártfinanszírozásról szól. A pártfinanszírozást viszont kétharmaddal lehet csak szabályozni.


De maga az eljárás is nevetséges volt. A parlamenti ülés előtti délelőtt megtartott törvényalkotási bizottsági ülésen Répássy Róbert még szóban módosította az indítványt, tehát a szavazás délelőttjén jött be még szóbeli módosítás. Itt arra hivatkoztak, hogy a házszabály megengedi, hogy a köztársasági elnök által visszaküldött törvényeknél akár az utolsó pillanatban is módosítsanak, csak azt felejtették el, hogy a házszabály azt nem engedi meg, hogy új téma kerüljön be a törvénybe. Márpedig az egész új módosítás számtalan új témát hoz be, Répássy szóbeli módosítása például új elemeket is betett a korlátozandó felületek közé...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.