2017. június 25., vasárnap

EL AKARNAK VESZEJTENI


168 ÓRA ONLINE
Szerző: Tamás Ervin
2017.06.23.



A hatalom megtartása élet és halál kérdésévé válik.

Be vagyok kerítve, el akarnak veszejteni – fakadt ki április végén Győrben összegyűlt idős híveinek a miniszterelnök. Vegyük ezt komolyan, mert valószínűleg időnként tényleg ezt érzi, s ez – ellentétben másokkal – még keményebb tettekre sarkallja. A meglepően személyes vallomás azt tudatosítja táborában, hogy ő és a haza egyet jelent, a háború pedig ­odáig fajult, hogy nemzetének védelme közben akár el is eshet a harcmezőn. Ne hagyjuk! – jajdulnak fel az őt éljenzők, akik felfogják: ha őt védik, magukat is óvják minden illegális behatolótól, rosszakarótól. Nyilván a ma már nem özönvízszerűen érkező migránsokon kívül Brüsszelre és Soros Györgyre gondol Orbán Viktor, de

az érintettek köre tetszés szerint kiterjeszthető bárkire és bármire, hiszen a kormányzópárt folyamatosan és pókhálószerűen szövi össze potenciális ellenfeleit, kritikusait a két fő gonosszal, elég egyetlen rossz szó vagy mozdulat – és idegen hatalmak bábujává válik pártpolitikus, civil aktivista, sajtómunkás.

És mivel a kormányfő egyébként is kultiválja az egyes szám első személyben való fogalmazást, korántsem véletlen a megejtő nyíltság, kitárulkozás. Jól kiszámítottan kapcsolja össze privát sorsát, a rá leselkedő veszélyt az országot fojtogató ármánnyal, cselszövéssel. Aki rajong érte, annak kalapálni kezd a szíve, minden érzékszerve riadót fúj, a nemzetmentés embert próbáló feladata eggyé válik a regnáló hatalom védelmével – nincs az a tény, esemény, érv, amely kizökkentené ebből a szerepből. Sőt a védelem a szimpatizánsok számára egyben a maguk védelme is minden külső ráhatás ellen, egyszerre bódít és cselekvésre sarkall, anélkül hogy más szempontok kalodájába kényszerülnének. Ezt támasztja alá az is, hogy az a néhány kiábránduló s ennek hangot is adó eszmetárs egykettőre számkivetetté, megbélyegzetté válik az övéi közt, hatékony médiasegítséggel. Nem számít, hogy mit tett valaki eddig, ha most hátat fordít a harcmezőnek.

Óriási elszánás kell tehát egy-egy elrebegett cáfolathoz, de még a tárgyszerűbb, árnyaltabb mondatokhoz is. Orbán minden általa preferált ügyben előszeretettel használ végletesen túlzó, ezáltal hamis jelzős szerkezeteket, legyen szó hazát elárasztó migránshordáról, önállóságunkat mindenestől felzabáló diktátumról. Ebben a végletekig fanatikus légkörben nincs helye semmiféle konkrétumnak, mármint hogy pontosan mekkora is volna a befogadandó „menekülttömeg”, mit kifogásol Brüsszel vagy miben hisz a „milliókat nyomorba döntő” spekuláns. Botka Lászlónak is elég volt belebonyolódnia abba, hogy ő mielőbb lebontaná kerítést – hiába korrigál, ott találja magát a migránssimogatók kompániájában.

A kormánypártok berkeiben jól tudják, hogy az Iszlám Állam minden akciója az ő állításaikat s így őket erősíti. Nyilatkozataikkal általában már a katasztrófák első pillanataiban a lappangó rémületre játszanak rá, s annak sincs különösebb jelentősége, ha később kiderül, a tettesek mégsem terroristák.

A riadókészültség ébren tartása kommunikációs feladat, miközben a miniszterelnök elleni, 2015. novemberi „merényletgyanú” vádirata még mindig fogalmazódik, a kormánybarát média olvasóival már azt sejteti, hogy ősszel „erőszakos cselekmények várhatók”.

Orbán megágyaz hajlíthatatlanságának. Aligha tántorítható el a fejében aprólékosan kidolgozott víziójától, hol­­ott tisztában van azzal, hogy ősztől új időszámítás kezdődhet a Magyarországgal szembeni hadviselés tekintetében az unióban is. Számol egy enyhébb és egy durvább forgatókönyvvel, de a konfrontálódásból mindkét változat esetén képes belpolitikai hasznot húzni. A jövő évi választásokig idehaza elég az ellenzék megosztására és a Jobbik, valamint Simicska Lajos megregulázására összepontosítania a birtokában lévő törvényhozó, elhárító-lejárató gépezettel, no meg a korlátlanul rendelkezésére álló anyagi forrásokkal. Arra törekszik, hogy még a konstellációk „szerencsétlen” összjátéka esetén is a gázon tarthassa a lábát: hatoljon be polgártársai pórusába a fenyegetettség érzete, minden szankció, megvonás hajtsa bázisát abba az irányba, hogy önállóságunk, no meg a keresztény Európa védelme miatt akarják megszégyeníteni az országot, s ezért válhat áldozattá maga Orbán is. Csapata hagyja majd tovább eszkalálódni az indulatokat, tenni fog azért, hogy a potmétert olyan hangtartományba tekerjék, amely süketté teheti a fél országot, vakká majd a pénzeső, feszültté a karaktergyilkosságok sorozata, mozgásképtelenné az ellenzék egymás közti handabandázása teszi...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.