2017. június 22., csütörtök

MACRON NYILVÁNOSAN HADAT ÜZENT AZ ORBÁN-FÉLE ILLIBERALIZMUSNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.22.


- A német államfő aggódik magyar jogállam miatt.

- Magyarország rekorder az uniós pénzek lenyúlásában, de Orbán nagy családi érzést tanúsít az így szerzett alapok elosztásakor.
- Az amerikai fellebbviteli bíróság végleg elutasította a magyar állam beadványát, hogy ne lehessen tárgyalni az örökösök igényét a Herzog-hagyaték ügyében.

Guardian/Reuters

A francia elnök megismételte, hogy a közép- és kelet-európai országoknak tiszteletben kell tartaniuk az uniós alapértékeket, mert az nem megy, hogy egyszerűen szupermarketnek tekintsék Európát. Marcon a földrész 8 nagy újságjának nyilatkozott az Elysée-palota teraszán az unió csúcsértekezlete előtt. Azt hangsúlyozta, hogy a külpolitikában mindenekelőtt azt a válságot igyekszik megoldani, amely a nyugati demokráciákat sújtja. Hiszen mindenütt erősödnek az illiberális rendszerek, a szélsőségesek, ugyanakkor az USA részben kivonul a világból. Újra felbukkan a tekintélyelvűség, amely megkérdőjelezi a demokrácia életképességét.

A célja az európai megújulás, vagyis olyan unió, amely jobban gondoskodik a polgárairól. Mint mondta, az új gondolatnak az emberek fejében kell megindulna, nem csupán sötét tárgyalótermekben. Kiemelte, hogy nincs más választása, mint hogy az illiberalizmus elleni harc zászlóvivője legyen. Mert Európa az egyetlen hely a világon, ahol szorosan összekapcsolódik az egyéni szabadság, a demokrácia szelleme és a társadalmi igazságosság. Vagyis a kérdés az, hogy sikerül-e megőrizni a normákat, amelyeket a kontinens adott a földnek, vagy netán az illiberális demokráciák és az autoriter rezsimek felemelkedése eltörli az uniót a föld színéről.

A jólétért vívott küzdelemben fontosnak tartja, hogy a cégek ne tudjanak olcsó munkaerőt szerződtetni más EU-s államokból, illetve ne tudják áttelepíteni a termelést olyan államokba, ahol alacsonyabbak a bérek. Megjegyezte, hogy a brit példa mutatja: a középosztály megálljt parancsolt a keleti vendégmunkások beözönlésének. De mindemellett francia-német vezérlettel alapvetően meg kell reformálni a menedékpolitikát is.

Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti önzés lassú méreg, amely a demokrácia meggyengüléséhez és ahhoz vezet, hogy az unió testületileg képtelen megbirkózni a történelmi feladatokkal. Ám figyelmeztette a keleti tagállamokat, hogy ne intsenek búcsút az elveknek, ne fordítsanak hátat Európának, ne cinikusan közelítsenek az EU-hoz, amely csak a javukat szolgálta. Vagyis ne költsék az unió a pénzét, miközben semmibe veszik az együttes értékeket. Európa ugyanis közös sors. Viszont akik nem tartják tiszteletben a szabályokat, azoknak szembesülniük kell a teljes politikai következményekkel. A szolidaritásban nincs helye a kompromisszumnak, mert ha a földrész belenyugodna, hogy legyen, akkor az unió gyenge volna, sőt már meg is szűnt volna létezni. Macron nem gondolja, hogy választási győzelme egymaga meg tudná állítani a demagógiát. Ám a társadalmakat megosztó félelmeket át kell alakítani energiává. Nincs varázsszer, ez mindennapos harc. A politikusoknak nem szabad azt hinniük, hogy az emberek ostobák. De az elnök meg akarja fékezni a szélsőségek és a demagógia felemelkedését, mert itt a civilizációk harca zajlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.