2017. június 24., szombat

PAKS BEVÉTELE: JÖNNEK A NEM VÁRT VÁLLALKOZÓK, OSZTJÁK A MILLIÁRDOKAT

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Szabó Yvette
2017.06.24.


Pesti vállalkozókkal és ingatlanárakkal megérkeztek Paksra az erőműbővítés első reménybeli haszonélvezői. Mindenki kelet felé tekinget, mert a végső döntésekhez az oroszok kellenek.

Minden vezető lakjon Pakson, aki részt vesz az atomerőmű bővítésében! – adta ki az ukázt június közepén Vagyim Rjabov, az orosz Roszatom építési igazgatója, és ettől a mondattól sok befektető fellélegzett. Az orosz fővállalkozó képviselője azért dohogott az ottani lakossági fórumon, mert az oroszok egy része már Pakson lakik, ám a jogászok például Budapesten, így a munkatársaknak minden egyes ügyben a két város között kell furikázniuk. Az ugrásra készen álló építési vállalkozók éppen egy ilyen kijelentésben reménykedtek. Az atomerőmű több ezermilliárd forintos bővítésének hírére ugyanis az elmúlt egy évben beindult a paksi ingatlanok felvásárlása, beépítése.

A Gesztenyés Lakópark első kapavágása még ezen a nyáron megtörténik, ám a helyi ingatlanosok nagy szívfájdalmára a 77 lakást Budapestről értékesítik. A beruházó cég, az EPI Első Paksi Ingatlanfejlesztő Kft. is csak nevében hordozza az erőműbővítés helyszínét: alapító tulajdonosa, Sebestyén Roland korábban közgépesekkel vitt közös céget, míg mostani tulajdonosa, Tóth Marietta a Szolnokhoz közeli Szajolból származik. A lakásokat pedig Budapestről árulja két ingatlanközvetítő, bevallottan akár befektetőknek is. Azt is vállalják, hogy igény esetén bérbe adják a négyzetméterenként 400–440 ezer forintért megszerezhető ingatlanokat a jól fizető orosz kuncsaftoknak. Előfordul ugyanakkor, hogy budapesti cégnév alatt paksi vállalkozó „bosszantja” a helybélieket. Az egyik belvárosi telek, amelynek tervezett beépítése jókora kampányt váltott ki a társasházépítések ellen, a budapesti PPI Ingatlanfejlesztő Kft. nevén van, ám a háttérben Péri László paksi építőanyag-kereskedő áll.

„Minden drágább lesz. Az oroszoknak semmi sem drága, mi meg nem tudjuk megfizetni. Már többe kerül egy lakás itt, mint Pesten” – fakad ki egy helyi pincérlány. Igaz, ő amúgy sem atompárti, szerinte az újabb blokkok építése csak arra jó, hogy az ország még jobban eladósodjon. Mások is elégedetlenkednek. Az Otthontérkép adatai szerint egy paksi 65–70 négyzetméteres panel 18–21 millió forintba kerül, egy 150–300 négyzetméteres kertvárosi villáért pedig 75 millió forintot is elkérnek. A Duna panorámájával büszkélkedő öreghegyieket már eddig is csak a „gazdagnegyed” lakóinak titulálták, de utcahosszakon sorakoznak a takaros villák a 20 ezres város átellenes, erőműhöz közeli végében is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.