2017. július 7., péntek

AGYONHALLGATOTT RÉMTETTEK: KI KÖVETI NYOMON A DIÁKJÁT ZAKLATÓ TANÁRT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.07.07.


Mérlegelési lehetőség nélkül, végleg eltiltanák a gyerekek közeléből azokat, akik szexuális bűncselekményt követtek el 18. évét be nem töltött személy ellen. A felvetés jó, mondja a szakember, de rendkívül sok dolgot tisztázni kellene még. Nemcsak a törvényhozónak van dolga, de az oktatási intézményeknek és a társadalomnak is. Beszélni kéne például a tanár-diák kapcsolatokról.

Soha többet nem dolgozhatna gyerek közelében az, aki kis- vagy fiatalkorú ellen szexuális bűncselekményt követ el – ezt célozza egy, a tavaszi ülésszak legvégén beadott fideszes módosító javaslat. Például ha a bíróság elítéli most folyó ügyükben a bicskei gyerekotthon vezetőjét és a nevelőjét, akkor ők sem. Kérdés azonban, hogyan tudják nyilvántartani, kik nem kaphatnak többé állást, és ehhez az információhoz hogyan férhet hozzá a munkaadó. És miként lehet elérni, hogy aki ilyen bűncselekményt követ el, annak ügye a hatóságok elé kerüljön.

Most ugyanis előfordul, hogy „fű alatt”, közös megegyezéssel küldik el az érintetteket. Ez pedig azzal jár, hogy a következő munkáltató előtt homályban marad a múltja – mondja Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány létrehozója, aki a megválaszolatlan kérdésekkel együtt is üdvözli a tervezett szigorítást. A szakember állítását megerősíti a hvg.hu által megkérdezett iskolaigazgató is: közös megegyezés esetén valóban nem tudni, miért távozott valaki egy intézményből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.