2017. július 8., szombat

AMI TÖBBET JELENT, MINT EGY HÓNAP FLORIDA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Csodabogár
2017.07.08.


Rendhagyó lesz a mai poszt, de így nyaranta immár hagyomány, hogy megkérlek titeket, írjátok meg nyári élményeiteket. Noha Csodabogáré még tavaszi, de egy olyan kirándulást örökít meg, amiről azt gondolom, hozzátartozna egy élhető nyugdíjas léthez, és elég szomorú, hogy nem sokan engedhetik meg maguknak Magyarországon. A kérdés az, ti milyen messze vagytok hajlandóak elmenni egy-egy kulturális, vagy simán szórakozást jelentő élményért?

„Mikor az ember nyugdíjba megy és haza költözik, berendezkedik stb. akkor végre ideje lesz arra, amiben a munka egész életében akadályozta. Ez nálam az utazás volt.

Nálam az utazás egyrészt ismeretlen helyek megismeréslét jelentette, másrészt kulturális élményeket. Az évek múltával egyre inkább a komolyzenei élményeket kerestem.

Pesten remek hangversenyek vannak, de azért az igazi világszámok nemigen jönnek ide hozzánk. A mi fesztiválzenekarunk igazi világszám, de az csak egy zenekar.

Kézenfekvő volt eleinte Bécsbe szaladgálni hangversenyre és ha kaptam jegyet az operába. Sajnos a menő eseményekre nagyon nehéz jegyhez jutni. Így keveredtem el előbb egy svájci, majd egy német utazási irodához, amik direkt ilyen pár napos, zenei élményeket nyújtó programokat szerveznek.

A magunkfajta öregeknek ez igen kellemes. Megérkezünk az adott helyre és attól fogva már semmire nincs gond. Mindig jó szálloda van foglalva, közel az operához vagy hangverseny teremhez. Remek éttermekbe megyünk enni. Hozzáértő vezető van, aki részletesen bevezeti a csoportot a művekbe, amit látni és hallani fogunk.

Ilyen módon töltöttünk két csodálatos estét a milánói Scalában, voltunk Barcelonában Európa legnagyobb operaházában és az idén már harmadszor Münchenben, majd Hamburgban a jelenleg divatos Elbfilharmoniában és Berlinben. Az évnek még nincs vége, októberben megyünk megint Münchenbe.

Sajnos elég unikumnak számítunk ezeken az utakon. Most csábítottam el két ismerőst az őszi Münchenre, a tavaszin is ott volt egy barátunk. Igyekszem elhinteni a magot, ahol tudom.

Persze ez inkább az idősebb korosztálynak érdekes, de nekünk egy ilyen pár napos út többet jelent, mint egy hónap Florida.

Következzen a tavaszi Münchenről egy kis beszámoló.

Immáron harmadszor mentünk ilyen kultúrutazásra Münchenbe, márciusban. A várost már ismerjük, nem is nagyon érdekes. A programokon volt a hangsúly...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.