2017. július 21., péntek

DOBBANTANAK NYUGATRA A KORMÁNY VENDÉGMUNKÁSAI - MEGSZÓLALT VARGA

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2017.07.20.



Máris továbbállt Magyarországról több ezer külföldi vendégmunkás a fémipari dolgozókat képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint. Azt mondják, a magasabb bérek miatt, főleg a munkaerőhiány enyhítésére idecsábított ukránok és szerbek távoztak Nyugat-Európába, miután itt betanították őket. Varga Mihály azonban nem hallott a lelépőkről - derül ki az Rtl Klub riportjából.

Balogh Béla, az érdekképviselet elnöke elmondta, a - főleg a munkaerőhiány enyhítésére idecsábított - szerbek és ukránok a magasabb bérek miatt távoztak Nyugat-Európába, miután Magyarországon betanították őket, sőt a legtöbben a magyar képzésen kapott igazolással mentek tovább, amivel könnyebben elhelyezkedhetnek Ausztriában vagy Németországban.

A KSH szerint pedig 2017 első negyedévében rekordmagas, 43 056 betöltetlen álláshely volt Magyarországon, és egy éve Varga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, "érzése szerint" a munkaerőhiány miatt hiúsult meg egy autóipari beruházás.

Varga az RTL Híradó kérdésére azt mondta, nem hallott a távozókról, de nem árulta el, számítottak-e rá, hogy ennyien lelépnek az országból. Az NGM szerint jelenleg 1995 ukrán és 1482 szerb állampolgár dolgozik Magyarországon.

A Vasas Szakszervezet informá­ciói szerint viszont ma nagyjából tízezer fő lehet a harmadik országokból, elsősorban Ukrajnából érkező dolgozók száma, leginkább a feldolgozóipar, a raktározás, valamint az építőipar területén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.