2017. július 12., szerda

MENNYI MARADT AZ ÁFACSÖKKENTÉSBŐL?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem Blog
2017.07.12.


Többen határozottan állítják, hogy a sertéshús árában mára nem csak teljes egészében eltűnt az áfacsökkentés hatása, még drágulás is érzékelhető. Ezt a KSH adatai cáfolják. Kigyűjtöttük a legdurvább változásokat, és kiszámoltuk mennyi forintot hozhat valójában a vevőknek az adóelőny.

Az idén eddig meglehetősen visszafogott volt a drágulás – állította tegnap a KSH az első félév adatai alapján. Míg a fő inflációs mutató csökkent a májusihoz képest, az inflációs alapfolyamatokat jobban tükröző (a hatósági árakat, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárakat nem tartalmazó) maginfláció 2,4 százalékra gyorsult – jegyezte meg a K&H vezető elemzője. Németh Dávid szerint az év második felében az infláció gyorsulása várható, ha nem lesz további drasztikus olaj- és energiaár-esés. Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy az inflációs ráta elérte idei mélypontját a második negyedévben, majd júliustól kezdve újra gyorsulni fog.

A vásárlókat általában nem az érdekli, hogy összességében miként változnak a fogyasztói árak (bár a nyugdíjasok egyre jobban odafigyelnek erre is, hiszen ez határozza meg havi ellátásuk emelésének mértékét). Egyre több jelzést kapunk arról, hogy „amióta nincs infláció, valahogy mindenért többet fizetek a boltban”. A háziasszonyok állítólag általában képesek felmérni, hogy egy-egy kosár (vagyis bizonyos mennyiségű vásárlási tétel) mennyibe kerül, így feltűnik, ha a korábbinál magasabb összeget kell kiadni.

Kigyűjtöttük a KSH által közzétett árlistából, mi drágult leginkább, és mi vált a legolcsóbbá júniusra az egy évvel korábbi, illetve a 2016. decemberi állapothoz képest...

Árváltozási topok*
Egy év alattAz idei első félévben
MegnevezésVáltozás (%)MegnevezésVáltozás (%)
Vodka20,0Fejes káposzta34,9
Paradicsom19,8Alma30,9
Ceylon tea18,6Narancs27,8
Vöröshagyma-25,8Uborka-46,9
Csirkeszárny, citrom-18,6Csirkeszárny-16,9
Csirkecomb-17,9Csirkecomb-15,6
* a pontyszeletet nem számítva (annak az ára valószínűleg a megfigyelt kör változása miatt emelkedett 73 százalékkal)
                                                                                   Forrás: KSH-adatok

Mint látszik, a sertéshús valóban igen lendületesen drágult, de az áremelkedések között nem került fel a dobogóra. Többen határozottan állítják, hogy a sertéshús árában mára nemcsak teljes egészében eltűnt az áfacsökkentés hatása, még drágulás is érzékelhető. A KSH adatai azonban ezt nem támasztják alá. A sertéscomb kilójáért a 2015-ös decemberi (tehát az áfacsökkentés előtti) árához képest júniusban 50 forinttal kellett kevesebbet adni, tehát még mindig maradt 4 százalékos árelőny. A karaj ugyanilyen összevetésben kilónként még mindig 130 forinttal kevesebbe kerül. Vagyis 8 százalékkal olcsóbb a korábbinál. Az áfa mérséklése egyébként 17,3 százalékos áresést indokol(na)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.