2017. július 18., kedd

TUDTA? TÍZ TÉNY A VEGYESÚSZÁSRÓL (ÉLENJÁRÓPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.18.


" A liberálisok nem tudnak örülni a vizesvébének. Talán nem is akarnak! (Szirmay Eleonóra, Polgári Idők) "

1. A vegyesúszás szót 2015 óta írjuk egybe. Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 131 év után a nemzet akaratára hivatkozva döntött úgy, hogy a magyarságtól idegen különírás helyett, visszatér az eredeti írásmódhoz.

2. Kevesen tudják, hogy a vegyesúszás szó magának Arany Jánosnak köszönhető, aki 1866-ban a streiberolás illetve a lágensvímmelés helyett javasolta az új szó használatát. Csak az 1886-os Trécsey-féle radikálliberális nyelvi ellenreformszabályzatban döntöttek úgy, hogy a szó különírandó.

3. 1896-ban a Millenium évében a párizsi úszóchampiont Alphonse Béllard-t a rákospalotai gyorsuszodában mindhárom vegyesúszó számban sikerült legyőznie a Budai Úszóegylet versenyzőjének, Darányi-Ditzenberg Kamillnak.

4. A sportág maga normann eredetű, eredetileg csak két úszásnemből állt, úgymint a lapmánúszásból (recou) és a hosszú mártolásból (buance) . Ezek még a tizenharmadik században egészültek ki a mai pillangóúszásra emlékeztető rövid mártolással illetve a kedrenccel avagy csillóúszással.

5. A török hódoltság idején a magyar vegyesúszó kultúra Szebenegyházra és Tárlakra húzódott vissza, ugyanis ezekben a városokban maradtak csak meg az ötvennyolc láb hosszúságú medencék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.