2017. július 9., vasárnap

ÜDV A POKOLBAN: KI A FELELŐS A HAMBURGBAN ELSZABADULT KÁOSZÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kaufer Virág
2017.07.09.


Ha ez a rendőri provokáció és brutalitás a rendszerkritikus mozgalom ellen Törökországban történik, Merkel már felszólalt volna ellene. Az idei G20 csúcstalálkozó legalább olyan emlékezetes pillanata lesz a globkrit mozgalomnak, mint Seattle vagy Koppenhága. Személyes beszámoló Hamburgból.

A G20 csúcstalálkozókat mindig erőteljes, olykor agresszív demonstrációk kísérik. A G20 elleni tüntetők sokfélék, és sokféle módokon demonstrálnak. Többségük rendszerkritikus, vannak anarchisták, antikapitalisták, punkok, hippik, queerek és egyszerű foci huligánok is közöttük. Vannak agresszív tiltakozók, akiknek dühe többnyire abból fakad, hogy sérül a tiltakozáshoz való joguk, illetve abból, hogy a cselekvőképes világvezetők nem lépnek.

A demonstráló csoportok legyenek bármilyen különbözőek is, az alábbi pontokban egyetértenek: a globális egyenlőtlenségek, a terrorizmus, a tőke emberek feletti uralma, a menekültválság és a klímaváltozás olyan valós problémák, amelyek ellen azonnal cselekedni kell. Ezzel szemben a G20 jelenlegi vezetői legfeljebb a mostani fenntarthatatlan állapot fenntartását képviselik, és csak remélhetjük, hogy néhányan közülük nem erőszakolnak ki hatalmas visszalépéseket. A demonstráló tömeg felháborodása érthető.

Mivel a világ leggazdagabb országait tömörítő G20 csúcstalálkozó alapvetően a pénzügyi és gazdasági ügyekre koncentrál, remek felületet teremt azoknak a népcsoportoknak és mozgalmaknak, amelyek a jelenlegi gazdasági rendszeren alapuló globalizáció áldozatai és vesztesei. Pontosan erre lehetett számítani Hamburgban is, Európa egyik legaktívabb és legszervezettebb baloldali közösségének otthonában.

A G20-ak idei találkozója során sikerült a világ jelenlegi legirritálóbb klubját összehozni, olyan figurákkal az élen, akik a megszokottnál is igazságtalanabb, kirekesztőbb és antidemokratikusabb politikát folytatnak országukban.

A tüntetők és a rendőrök már múlt héten üzengettek egymásnak a médián keresztül, jelezve, hogy semmi jóra nem számíthatnak. A hamburgi rendőr főkapitány és a polgármester kemény bánásmódra figyelmeztették a városba tartó több tízezer demonstrálót, akik viszont azt ígérték, hogy maga a pokol fogja várni a G20-akat Hamburgban. Első körben 15 ezer rendőrt vezényeltek a városba, akik már a hét elején vízágyúval verték szét az ideiglenes aktivista táborokat, hergelték a tüntetőket, és csak tovább fokozták a hangulatot a csütörtöki antikapitalista, globalizációkritikus demonstrációra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.