2017. augusztus 24., csütörtök

A MAGYAROKAT ÉS A LENGYELEKET MEGKERÜLVE KERES SZÖVETSÉGESEKET EMMANUEL MACRON

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Ruzsbaczky Zoltán
2017.08.24.


Magyarországot és Lengyelországot elkerülve indult szerdán kelet-közép-európai körútra Emmanuel Macron francia elnök. Előbb Salzburgban a „slavkovi háromszög” tagjaival, vagyis a cseh, osztrák és szlovák kormányfővel találkozott, majd továbbrepül, hogy a román, valamint a bolgár elnökkel is megbeszélést folytathasson. Azzal, hogy a visegrádiak közül a csehekkel és szlovákokkal leül tárgyalni, a csoport másik felével, a lengyelekkel és a magyarokkal viszont nem, több szakértő szerint megpróbál éket verni a négyesfogat tagjai közé. Teheti mindezt azért is, mert a csehek és a szlovákok az utóbbi időben mind jobban húzódzkodnak a Brüsszelt folyamatosan támadó lengyelektől és magyaroktól.

Nemrég Robert Fico szlovák miniszterelnök kerek perec ki is jelentette, hogy országának az unió magállamai közt a helye, nem pedig a periférián – ez utóbbit lényegében a Budapest–Varsó tengellyel azonosította.

Cseh részről a maghoz történő közeledést jelzi Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerdai kijelentése, miszerint Csehország üdvözölné, ha megfigyelőként részt vehetne az euróövezet pénzügyminisztereinek az övezet jövőjéről folytatott tanácskozásain. Márpedig az Európai Unió gyakorlatilag jelenleg is kétsebességes, ebben a képletben az eurózóna államai jelentik a magot, a többiek pedig félig-meddig a perifériát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.