2017. augusztus 5., szombat

HAZAFIAS TORNAÓRÁK, LOJÁLIS IGAZGATÓK, SZÉP, ÚJ VILÁG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Sulyok Blanka
2017.08.04.


A közoktatásért is felelős miniszter végre kapott valami oktatással kapcsolatos feladatot. Nemes és szép küldetést bíztak rá azok, akik amúgy az oktatásügyet nem szívesen veszik a szájukra. Pukkadjon csak a hanyatló Nyugat. Hazafias tornaórák bevezetése, ez most a legfontosabb projekt.

A kormány évek óta harcban áll, nem ér rá részletkérdésekkel foglalkozni. Zuhanórepülésben a PISA-eredmények? Csökken a felsőoktatásba bejutó és az érettségiző fiatalok száma? A jó tanulók menekülnek külföldre? (Na jó, ne legyünk igazságtalanok, a rossz tanulók is.) Használhatatlanok a tankönyvek? Korszerűtlen a tananyag? A pedagógiai munkát agyonnyomja az adminisztráció? A gyerekek fejére ráomlik az iskolaépület? Döbbenetes mértékben nő a közoktatásból kipotyogó fiatalkorúak száma? Egyre kevesebb a pedagógus?

A gyógypedagógus-hiány egyenesen drámai? Az iskola elmélyíti a társadalmi különbségeket? A sajátos nevelési igényű gyerekek alapvető emberi jogai sérülnek? A szakképzésben jogsértő érettségibe és zsákutcás iskolarendszerbe hajszolják a diákokat, miközben a jelenlegi 9. osztályosok tanterve sincs még kidolgozva? Ugyan, kit érdekel? Kit érdekel, amikor meg kell küzdenünk Brüsszellel, bármi is az, és meg kell küzdenünk Soros Györggyel, bárki is az.

Amikor meg kell védeni Európát, nincs idő oktatásfejlesztésre. De a hazafias tornaóra, az fontos. A gyerekek kis fogékony agyába bele kell égjen: itt veszély van. Itt háború lesz. Jobb, ha mindenki ideje korán megtanul célba lőni, és megtanulja, hogy kicsik hátra, nagyok előre, a gyenge leverve, a parancs teljesítve jó. Szádat befogod, sorba beállsz, vigyázz, kész, tűz. Ha nem tetszik, kerülhetsz te is célkeresztbe, mert ne félj, vannak sokan, akiknek ez tetszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.