2017. augusztus 2., szerda

NŐKET A PAPÍRPÉNZEKRE!

Y-GEN BLOG
Szerző: Gyenge Ádám
2017.08.02.


...Ha körbetekintünk a világban azt látjuk, hogy lényegében a XX. század végéig mindenhol csak férfiak kerültek a papírpénzekre. Főként az angolszász országokban kezdett felmerülni a 2000-es évek első felében hogy női személyiségek is kerüljenek a papírpénzekre. Persze a brit nemzetközösség számos országában szerepel II. Erzsébet királynő az adott ország egy-egy vagy akár összes papírpénzén, de ő státuszánál fogva, nem pedig érdemei által. Hosszas vitákat követően végül célt ért a kezdeményezés. A jegybankok az utóbbi években nőket is szerepeltetni kezdtek a pénzeken. 

Nagy-Britanniában először Florence Nightingale ápolónő és statisztikus került bankjegyre, nemrég pedig bejelentették hogy Jane Austen írónő fog szerepelni a 10 fontos papírpénzen.

Kanadában jelenleg az állampolgárokat is bevonó szavazás zajlik arról, hogy pontosan melyik kanadai nő szerepeljen elsőként az ország egyik papírpénzén. Az Egyesült Államokban nemrég jelentette be a jegybank, hogy 2020-ban érkezik az első papírdollár amin nő fog szerepelni. Emellett már számos másik országban is elkezdtek női arcképekkel díszített papírpénzeket kiadni (pl. Argentína, Mexikó, Új-Zéland, stb.)

A magyar kultúra és történelem alakításában megszámlálhatatlanul sok nő is részt vett.Közülük többen is megérdemelnék hogy magyar papírpénzeken szerepeljenek. Az alábbi listában összegyűjtöttünk néhány kiemelkedő személyiséget. Te kit választanál közülük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.