2017. augusztus 26., szombat

SZIJJÁRTÓ NEM A MAGYAROK ÉRDEKEIT, HANEM SAJÁT KORRUPTJAIT VÉDI A HOLLANDOKKAL SZEMBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.08.25.


Akkor már egyenesen hadat is üzenhettünk volna Hollandiának. Az lett volna a pöpec túlreagálás Szijjártó Péter részéről, aki ma reggel jelentette be, hogy megszakítjuk a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, amiért a Budapestről távozó holland nagykövet kritizálta a magyar kormányt.

Itt gyorsan jegyezzük meg, nem a magyar embereket vagy a magyar államot kritizálta a nagykövet, használta bokszzsáknak (hogy hűek maradjunk a külügyminiszteri terminológiájához), hanem a kormányt nevezte korruptnak, ami, hát lássuk be, egy olyan gondolat, amivel a magyar társadalom egy jelentős része is egyetért. Igaz, a diplomáciai kapcsolatokat velük már régen megszakította a kormány, szóval tiszta sor.

De ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy mit is jelent ez a Szijjártó-féle izmozás Magyarország számára. Mert nem apró dolgokról beszélünk.

A rendszerváltás utáni magyar külpolitika konszenzusos stratégiai alapelve volt, hogy legfőbb szövetségeseiként tekint az európai államokra, közös szövetségi rendszerben cselekszik velük. Ez a stratégiai alapelv adta Magyarország külpolitikai tevékenységének értelmét, koherenciáját, rengeteg energia és erőforrás ment ebbe bele, és rengeteget profitáltunk is belőle. A 2010 utáni Fidesz-kormány szisztematikusan rombolta szét ezt a kemény alapot, helyére pedig nem hasonló sikerességű stratégiát rakott, hanem improvizált, izmozott. (Ráadásul, amit bejelentett - „a diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintű megszakítása” - valószínűleg nem is létező dolog, diplomáciai kapcsolatokat vagy teljesen lehet megszakítani, vagy sehogy. Nagykövetet persze vissza lehet hívni, de az meg nem ugyanaz, és nem is hangzik olyan harciasan.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.