2017. augusztus 10., csütörtök

VÁRATLANUL ELBUKTA MAGYARORSZÁG AZ ÓRIÁSI ELSZÁMOLÁSI CSATÁT - EGY HAJSZÁLON MÚLT A GYŐZELEM

PORTFOLIO.HU
Szerző: Csiki Gergely
2017.08.10.


Az előzetes várakozásokra rácáfolva a statisztikai elszámolási viták rendezésére szolgáló uniós testület az EU statisztikai hivatalának adott igazat az Eximbank ügyében, igaz ennél szorosabb nem is lehetett volna a "szavazás" végeredménye. Ennek értelmében az állami pénzintézetet az államháztartási körön belülre kellene sorolni, ami így befolyásolhatja a magyar államháztartás legfontosabb mutatószámait. Körbejártuk, mi lehet a következő lépés az ügyben. 


Itt a legújabb határozat

Magyarország számára fontos véleményt hozott nyilvánosságra a napokban a CMFB (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics), a statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság. A július 13-i határozat értelmében az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás és mint ilyen az államháztartáson belülre kell sorolni. Ezzel a testület az Eurostatnak adott igazat az évek óta húzódó elszámolási vitában a magyar hatóságokkal szemben.

Az ügy előzménye, hogy a magyar statisztikai hatóságok, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank eligazítást kértek az Eximbank elszámolásának ügyében azok után, hogy az Eurostat szerint az államháztartáson belül kell elszámolni a pénzintézetet (azóta többször is fenntartotta jelzését az Eurostat a magyar adatok esetében). Ezért a CMFB elnöke június 8-án azt kérte a bizottság tagjaitól, hogy az írásbeli konzultáció keretein belül döntsék el, az Eximbankot az államháztartáson belül vagy kívül számolnák el. Az ügyben a CMFB 55 tagja fejtette ki a véleményét és tette le a voksát az egyik vagy másik álláspont mellett: 27 nemzeti statisztikai hivatal, 26 központi bank, az Eurostat és az EKB statisztikai igazgatósága képviseltetette magát 1-1 "szavazattal". (A testületben egyébként minden tagország statisztikai hivatala és jegybankja képviselteti magát, az Eurostattal és az EKB-val együtt, így összesen 58 tagja van.)

A tagoknak július 3-ig kellett visszaküldeniük álláspontjukat. A CMFB most nyilvánosságra került határozatából kiderül:

25 válaszadó osztotta az Eurostat álláspontját, miszerint az Eximbankot az államháztartási körön belül kell elszámolni, 24-en értettek egyet a magyar fél véleményével és 6-an tartózkodtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.