2017. szeptember 17., vasárnap

ÍGY VÉDHETIK MEG SAJÁT ÉRDEKEIKET A DOLGOZÓK A NAGY MULTIKKAL SZEMBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mikołaj Iwański
2017.09.17.


A multicégek által teremtett munkahelyek Magyarország és a régió gazdaságának meghatározó részét képezik. Azonban világos, hogy az olcsó munkaerő és a kormány által biztosított ösztönzők rendszere árán versenyképességüket növelő multik céljai és a munkavállalók érdekei számos ponton eltérnek. Az alacsony béreken foglalkoztatott és túlterhelt munkások itthon is egyre gyakrabban állnak ki a helyzetük javításáért, ahogy arról a Tesco dolgozóinak, a közszféra alkalmazottainak vagy épp a vasutasoknak a tiltakozásai is tanúskodnak. A hazai példák mellett a lengyelországi Amazon-dolgozók szakszervezetének működése is mutatja: az erősebb önszerveződés, a határokon átívelő együttműködés, az egymástól való tanulás még hatékonyabbá teheti a munkások érdekérvényesítését. Egy lengyelországi Amazon-dolgozó mesél tapasztalatairól.

Lassan három éve működik a Poznań környéki Sadyban az Amazon raktárközpontja. Kezdetektől fogva jelen van az Inicjatywa Pracownicza (Munkás Kezdeményezés) országos szakszervezetének Üzemi Tanácsa. Legutóbb az úgynevezett Bezpeiczna Paczka (Biztonságos Csomag) elnevezésű akciótól volt hangos a média, amelyet a nyári leárazások és értékesítési csúcs kapcsán szerveztetek. Mi volt ennek a lényege?

Magda, Inicjatywa Pracownicza: Júliusban tartja az Amazon a Prime Day nevű leárazási időszakát -- a Karácsonyt leszámítva ez a második legintenzívebb periódus. Információs kampányt szervezetünk a munkások számára, felhívva a figyelmüket, hogy ebben a nehéz időszakban nem kell a munkáltató nyomásának engedni, hanem mindenekelőtt a saját egészségüket, a munkabiztonsági és egészségvédelmi előírásokat kell szem előtt tartani. Emellett részt vettünk egy sajtókonferencián, amelynek az volta célja, hogy információt nyújtson az Amazonnál tapasztalt munkakörülményekről. Úgy éreztük, hogy a nagyon intenzív reklámkampánnyal szemben, amely során a cég tömegesen toboroz embereket, szükséges nyíltan beszélni arról, hogy is néznek ki a munkakörülmények a munkavállalók szemszögéből.

A munkabiztonsági és egészségvédelmi előírások megszegése nem az egyetlen probléma, mivel szembesülnek még az új munkavállalók?
A fő probléma, hogy munkaerő-kölcsönző cég által foglalkoztatják őket. Ha nem tesznek eleget az Amazon által megszabott normáknak, nagyon könnyen megválnak tőlük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a betegszabadság kivétele kizárja, hogy a jövőben meghosszabbítsák a szerződésüket. Nincs biztos adatunk a munkahelyi fluktuációval kapcsolatban, azonban én két éve dolgozom az Amazonnál és a több száz emberből, akik velem együtt kezdtek, talán három embert látok még itt. Megváltoztak az alkalmazás feltételei is: a munkavállalók három hónapos próbaidős szerződés után éves szerződést kapnak határozott időre és csak ezután kötnek velük határozatlan idejű szerződést.

Ez körülbelül két évre tornázza fel a biztos, állandó munkaszerződés megszerzéséhez szükséges időt -- miközben a kollégáink, német szakszervezeti aktivisták által felhozott statisztikákból az derül ki, hogy összességében átlagosan 3 évet maradnak a munkavállalók a cégnél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.