2017. szeptember 17., vasárnap

KI JÁR JÓL, HA AZ EU ELZÁRJA A PÉNZCSAPOKAT MAGYARORSZÁG ELŐL?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.17.


Orbán Viktor kormánya és az Európai Unió két egymás felé száguldó gyorsvonatként teszteli saját lehetőségeit. Van-e még lehetőség az ütközés elkerülésére? Valaki mellékvágányra terelheti az egyiket, és ezzel megmentheti-e a nagy ütközéstől a két szerelvényt? És persze, ki szenvedi el leginkább a lehetséges károkat? Ezek a kérdések izgatják leginkább a közvéleményt az EU-n belül és kívül. A legfontosabb dilemma mégis az, hogy Orbán Viktor milyen hasznot remél ebből az öngyilkos küldetéstől. Bármilyen meglepő, de ő és szűk környezete akár nyerhet is ezen a veszélyes mutatványon, ám az általuk vezetett ország mindenképpen veszíteni fog. Nem kicsit, nagyot!

Kétségtelenül kampányfinis van Németországba, és ilyenkor élesebben szoktak fogalmazni a politikusok a szokásosnál. Az azonban mégis szokatlan, hogy szinte minden nap odaszúrnak a meghatározó politikai erők Orbán Viktornak. Angela Merkel német kancellár például már az EU-s pénzügyi csapok elzárásával fenyegette meg a magyar miniszterelnököt, mert figyelmen kívül hagyva a kvótaperben meghozott ítéletet, továbbra sem hajlandó egyetlen menekültet befogadni. Merkel elsősorban a szolidaritás hiányát veti Orbán szemére, ami láthatóan egyáltalán nem zavarja a magyar kormányfőt. Ő ugyanis a szolidaritást hírből sem ismeri, hiszen olyannyira pragmatikus politikus (de ezt hívhatjuk pávatáncnak is), hogy akár a szövetséges Lengyelországot is cserbenhagyta, ha az érdekei azt kívánták.

Orbán ezúttal is próbált a dolgok elé menni, hiszen nemrégiben azt bizonygatta, hogy az uniós pénzek nélkül is hasított volna a magyar gazdaság a kormányzása alatt. Ennek tények mondanak ellent, ám ezek érdeklik a legkevésbé a miniszterelnököt, ha a választói meggyőzéséről van szó. Mindenesetre Orbán tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ezúttal nem csak üres fenyegetőzés a pénzmegvonás az uniós vezetők részéről, ám ettől nem esett kétségbe. Ő úgy fordítja le ugyanis ezt saját szavazói számára, hogy egyrészt jogos jussunkat akarja elvenni tőlünk az EU, másrészt a pénzzel próbálnak zsarolni bennünket, és rákényszeríteni az országot arra, hogy menekülteket fogadjon be. A kormány kommunikációjából rendszeresen kimarad az a nem elhanyagolható részlet, hogy a menekültek kvótánkénti elosztása két országnak, Olaszországnak és Görögországnak segítene, melyek frontországok, és képtelenek annyi menekültet befogadni, mint amennyi a szigeteikre érkezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.