2017. szeptember 27., szerda

MEDDIG JÓ BEFEKTETÉS A LAKÁS?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.27.


Egyre agresszívebben igyekeznek rábeszélni mindenkit, akinek pénze van, hogy válassza a lakásbefektetést – jelezte több olvasónk is. Mind több jel mutat közben arra (a tömeges beszállás amúgy épp az egyik ilyen lehet), hogy ezen a téren növekednek a kockázatok. Még mindig jó lehetőségnek számíthat az ingatlan, de fontos a korábbinál is nagyobb óvatosság és körültekintés.

A jelenlegi nagyon alacsony kamat-, illetve hozamkörnyezetben már azok is lakásba fektetésen gondolkodnak, akik korábban ettől a macera miatt mereven elzárkóztak. Újabb és újabb megtakarító fontolgatja, hogy lejárat után pénzét nem betétbe, állampapírba teszi, hanem inkább lakást vesz rajta. A Balla Ingatlan szerint az ingatlanbefektetésnek alapvetően két fajtája van. Az egyik elsősorban felújításra vásárol, a másik pedig kiadásra. A kettő persze nem zárja ki egymást, hiszen előfordul, hogy egy felújításra vásárolt lakást nem sikerül a megfelelő áron értékesíteni, miközben a bérleti piac még szépen prosperál. Így aztán egy eladó lakásból kiadó lakás is válhat.

Több felmérés is megjelent már arról, hogy Magyarországon európai összehasonlításban is kiemelkedően lehet keresni a lakáskiadással (legutóbb erről itt írtunk). Gyűlnek azonban az aggasztó jelek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője elmondta: a belső kerületekben a vásárlók 80 százaléka befektető, de az utóbbi időben kicsit alábbhagyott az eddigi lelkesedésük. Úgy tűnik ugyanis, hogy kezd kiszorulni a rövid távú lakáskiadás. Ez a tevékenység volt annyira nyereséges, hogy az elmúlt két évben a belső kerületekben emelkedtek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak. Egyre több belvárosi társasházban szavazzák viszont meg a lakók azt, hogy rövid távú lakáskiadás céljára ott ne lehessen megvásárolni egy ingatlant.

Több helyen már szorul vissza a befektetési célú vásárlás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.