2017. szeptember 29., péntek

MI ÉRTELME MEGNYERNI EGY VÁLASZTÁST, ÉS RÖGTÖN LEMONDANI?

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2017.09.29.


Bár többen a német titkosszolgálatot látják a háttérben, sokkal inkább tűnik a párton belüli hatalmi harc következményének a Bundestagba most bejutott AfD egyik elnökének váratlan lemondása. Az ötgyermekes, 42 éves Frauke Petryt gyors észjárású, tehetséges és taktikus politikusnak tartják, aki konzervatívnak tartja magát, és el akarja határolni magát a szélsőségességtől. Erről próbálta meggyőzni az AfD-t már tavasszal, de leszavazták. A trónfosztott királynő most visszavágott.

Vajon mi értelme van annak, hogy egy párt komoly eredményeket ér el a választásokon, vezetőjük pedig másnap lemond és kilép saját pártjából? Merthogy ez történt a német Alternatíva Németországnak nevű párt (AfD) egyik vezetőjével, Frauke Petryvel. A párt 2013-ban néhány tized százalék híján nem jutott be a parlamentbe, mostanra viszont megháromszorozta támogatottságát. Mi ez, ha nem siker?

Frauke Petry a párt többi vezetőjének megdöbbenésére az örömittas választás másnapján egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem akar tagja lenni az AfD-frakciónak. Láthatóan szándékosan okozott botrányt és ezzel meglepetést párttársainak. Miután kilépésre szólították fel, kedden minden AfD-beli tagságáról lemondott, és bejelentette távozását a pártból.

Vajon ki puccsolt meg kit ebben a helyzetben? A párt Petryt, vagy Petry a pártot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.