2017. szeptember 20., szerda

VÁLTOZIK A (DIÁKHITEL) - MILYEN VESZÉLYEI VANNAK?

IFL GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Gábor
2017.09.20.


Tegnap jelentette be Novák Katalin, hogy a kormány jelentősen megváltoztattja a Diákhitel feltételeit. Minden ilyen változást lehet pozitívan és negatívan is vizsgálni. Azt nem kétlem, hogy jóhiszemű szemüvegen keresztül ezek a változások pozitív szándékkal születtek meg. Ugyanakkor érdemes az ördög ügyvédjét eljátszani egy picit és megnézni, milyen káros hatásai lehetnek a mostani változtatásoknak...

Diákhitel 2 esetében a kamatot átvállalja az állam mindenkitől


Az EMMI bejelentése azt jelenti, hogy mindenki aki rendelkezik, vagy rendelkezni fog a kizárólag tandíjra fordítható diákhitel 2-vel, az gyakorlatilag ingyen hitelt kap a tanulmányaihoz, amit aztán elég részletekben visszafizetni. Garanciát ugyanakkor nem kapunk az aláírt szerződéshez, tehát ez egy olyan kedvesség, amit bármikor visszavonhatnak!

"amíg tart az ingyen hitel a már meglévő hiteleseknek, érdemes minden pénzt megmozgatni, hiszen most egy pár évig nem emelkedik a kamat miatt a tőketartozás és nettó a tőkét tudjuk fogyasztani!"

Nem szabad elfelejteni, hogy ez nem ingyen hitel, ugyanis az adófizetők pénzéből a költségvetés más területekről elvonva nyújt fedezetet. Szerintem az vitán felül áll, hogy a felsőoktatás a társadalom szempontjából kikezdhetetlen lehetőséget jelent, aminek a finanszírozása talán az egyik legértelmesebb ötlet az elmúlt évtizedből.

Persze nem kizárólag azok veszik fel majd ezt a hitelt, akik rá vannak szorulva. A kapu nyitva áll azok számára is, akiknek a zsebükben van a tandíj (főként a gazdagabbak). Ők az adófizetők támogatásával ingyen hitelhez juthatnak hozzá, amit aztán meg tudnak majd szépen forgatni, hisezn 0,1%-os kamat esetén is 0,1%-kal több pénzt nyernek, mint amennyibe ennek a hitelnek a kamata (0) lesz.

Külön pikantériája lesz, ha ezek a diákok nem hajlandóak kockázatot vállalni és állampapírba helyezik el azt a pénzt, amit az adófizetők voltak olyan kedvesek összedobni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.