2017. szeptember 26., kedd

VAN EGY VÁROS KÍNÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA 
- SZABADPOLC
Szerző: ODZE GYÖRGY
2017.09.22.


A külföldiek nemigen ismerik, Bozhou a neve, ez a hagyományos kínai orvoslás elosztóközpontja. Vagy legalábbis az egyik. Persze hatalmas a hálózat, és az ország méretei miatt szinte átláthatatlan az a mennyiség, ami naponta gazdát cserél. A közel háromezer éves tudomány természetes alapokkal dolgozik, itt mindent lehet kapni a bikapénisz-reszeléktől az aranyérgyógyító hernyóig, nem is beszélve az ezerféle rejtélyes elnevezésű potencianövelőről, amelyek sikere garantált, hiszen itt a férfiak számára létkérdés az örök teljesítési kényszer. Számos betegség ellen használnak hangyákat, kígyómérget, békanyálat és még ki tudja, mit, de mindennek hagyománya és – legalábbis a helyiek szerint – hitele van. Ezerféle füvet, gombát és rejtélyes, sűrű folyadékokat kínálnak nyílt és égési sebekre, és az eladók meg is mutatják, hogyan kell használni. A pekingi gyógyszerpiacon fillérekért, zacskóban árulják azt a fehér port, aminek helyi szakértők szerint a Bayer a legnagyobb felvásárlója, és amit azután Aspirin néven értékesít százszoros feláron. Az ismerős gyógyszerész ezerféle teát árul, meghallgatja a panaszomat, mindenféle kérdéseket tesz fel, mennyit iszom, hányszor pisilek, mikor fekszem le aludni, és utána kitalálja, mi legyen a kínálat. Soha nem tévedett. A kínaiak esküsznek a hagyományos módszerekre, az érdeklődés pedig egyre nagyobb és nagyobb, újabban pedig a kormányzat is úgy döntött, hogy erőteljesebben támogatja a helyi termékek piacát, ami a világ második legnagyobb forgalmát bonyolítja le, és az a céljuk, hogy 2020‑ra kiszorítsák az országból a nyugati gyógyszereket, ám ehhez szigorú szabályozás és ellenőrzés is kell, mert számos szer tudományos ereje – a mi mércéinkkel – még nem bizonyított. Mostanában új kórházak épülnek, amelyekben kizárólag hagyományos orvosi eljárásokat és gyógyszereket alkalmaznak majd, de újabb hatalmas költségvetési pénzt fordítanak kutatásra és a gyógyszerek biztonságos használtára. Mindebből érzékelhető, hogy a nagy nyugati cégek rövidesen új versenytársakat kapnak – Kína ma a világ második legnagyobb gyógyszerpiaca –, amelyek olcsón, megbízható minőségben és nagyobb mennyiséget gyártanak, mi meg aztán megint lemaradunk.

Nyugaton sarlatánoknak tartják a kínaiakat, a kínaiak pedig pénzsóvár gazembereknek a nyugatiakat. Kinek van igaza? Pekingben megtapasztaltam.

Európában és Amerikában úgy tartják, hogy az emberek mindent elkövetnek azért, hogy megbetegedjenek, majd mindent elkövetnek annak érdekében, hogy meggyógyuljanak. Nos, Kínában más a helyzet. A kí­naiak számára a legfontosabb életcél az egészség folyamatos megőrzése, és ennek rendelik alá az életformájukat. Sofőröm, Rong például minden közös utazásunk során hosszú előadást tartott nekem arról, hogyan kell védeni az egészséget, igazából más téma nem is nagyon érdekelte.

És lehet, hogy igaza van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.