2017. október 13., péntek

A HAMISÍTÁS RUTINJA

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog / URBÁN ÁGNES
2017.10.13.


Egy ártalmatlannak indult adatigénylés kapcsán derült ki, hogy az MTVA gond nélkül átírja a múltat, már amennyiben a szerződéslistájáról van szó. Az elmúlt hetekben jutott eszükbe, hogy közel két évvel ezelőtt kötöttek egy szerződést a Strategopolis Kft-vel és most úgy csinálnak, mintha ez a tétel azóta ott lenne a rendszeresen nyilvánosságra hozott listájukban. Pedig eddig nem volt. Urbán Ágnes írása.

A NER médiarendszerének egyik legfontosabb, de ritkán emlegetett eleme, hogy az MTVA kész hírblokkokat állít elő a kereskedelmi rádiók számára. Ez azt jelenti, hogy a híreket óránként az MTVA-ban rögzítik az MTI anyagok alapján, az eljut a szerződéses partnerekhez, és így az érintett rádióknak nem kell saját hírszerkesztőt foglalkoztatni. Tekintettel arra, hogy a rádiózásban a hírgyártás a műsorkészítés költségeinek jelentős részét öleli fel, sok kereskedelmi rádió él is ezzel a lehetőséggel. Piaci információk szerint ráadásul a szolgáltatás ára olyannyira kedvező, hogy a rádióknak egyértelműen megéri ezt az opciót választani. Ennek eredményeként a teljesen különböző helyi rádiók óránként ugyanazt a hírblokkot sugározzák, teret adva a kormányzati propagandának.

Az Átlátszó még 2014-ben kiderítette, hogy 27 piaci szereplőnek van szerződése az MTVA-val, 2016-ban pedig már arról írt a HVG, hogy 31 rádióban 49 frekvencián szól a hírblokk. Most, 2017 őszén ezt az adatot már nem lehet megismerni. Nemrégiben ugyanis felvetődött, hogy érdemes közérdekű adatigénylés keretében információt kérni az aktuális helyzetről, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a rádiós piacon hány szereplő sugározza a központilag összeállított hírblokkokat. Az adatigénylésre adott választában az MTVA leírta, hogy „az Önök által megadott információk, adatok alapján a nyilvántartásunkban szerződés nem azonosítható, amelyre tekintettel az Önök megkeresésének eleget tenni nem tudunk”.

Régóta közismert, hogy az MTVA már egy közvetítő céggel, a Strategopolis Kft-vel kötött szerződést a rádiós hírblokkok előállításáról. A válasz alapján egyértelművé vált, hogy a Strategopolis talán már nemcsak gyártást, hanem értékesítést is végez, tehát ez a cég szerződik a rádiós piaci szereplőkkel. Mint ahogy azt a sajtó már régen feltárta, a Strategopolis Giró-Szász András volt kormányszóvivőhöz köthető. Első lépésként kikértük az MTVA és a Strategopolis Kft között 2011 óta kötött szerződések listáját. Itt kezdődtek az igazi meglepetések.

Az MTVA válaszában egy nem létező linkre irányított, de ettől nem jöttem zavarba, mert egyértelmű volt, hogy az általános közzétételi listára gondoltak, amit előszeretettel szoktam olvasgatni (ahogy az egy nemrégiben írt blogból is kiderült). Ez egy jelenleg 95 oldalas szkennelt dokumentum, amelyben táblázatos formátumban találhatók az MTVA 5 millió forintnál nagyobb értékű, 2012 óta kötött szerződései. Éppen azért, mert néhány héttel ezelőtt sok időt eltöltöttem a lista tanulmányozásával, pontosan tudtam, hogy csak két Strategopolis szerződés szerepel benne: az egyik 2014-re, a másik 2015-re vonatkozott. Tudni kell azonban, hogy ez a lista rendszeresen frissül, hiszen folyamatosan köt szerződéseket az MTVA, eddig adottnak tűnt, hogy az új szerződések mindig a táblázat végére kerülnek. Hogy miért mindig szkennelt pdf-ben osztja meg az MTVA ezeket a listákat, azon nem kell sokat gondolkodni, pontosan tudják, hogy így nehezebb a keresés és az érdeklődő újságírók, civilek munkáját ezzel lehet leginkább lassítani (teljesen ellehetetleníteni persze nem)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.