2017. október 13., péntek

HA SZÁJER CSENDBEN MARAD, AZ ROSSZAT JELENT A FIDESZNEK

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.10.13.


Elég kellemetlen helyzetbe került október elején Szájer József, amikor az Európai Ügyészség felállításáról szóló EP-szavazáson az Európai Néppárt alelnökeként csak mutatta a képviselőcsoportnak, hogy a frakció támogatja a jelentést, de ő maga végül nem nyomott gombot.

Szájer a szavazáshoz fűzött írásbeli indoklásában ezt így magyarázta:

Annak érdekében, hogy alelnöki tisztségemből fakadó kötelezettségem miatt ne kerüljek önellentmondásba, azokban az esetekben, amikor a név szerinti, gombnyomásos szavazások során a frakció másképpen szavaz, mint a magyar képviselők, akkor közvetlenül nem veszek részt a szavazásban. Vagyis nem nyomom meg a szavazógombot, de feltett kézzel jelzem a néppárti frakciónak a korábban közösen eldöntött szavazási álláspontot. Jelen esetben is így jártam el.

Magyarán ha a legbefolyásosabb EP-képviselőnk az ülésteremben van, de nem nyom gombot, az világosan jelzi, hogy olyan kérdésről szavaznak, amelyben a Fidesz és az európai pártcsaládja nem ért egyet egymással. Szájer ilyenkor inkább nem vállalja a véleményét, hogy ne kerüljön konfliktusba se az Európai Néppárttal (EPP), se a Fidesszel.

Megnéztük az elmúlt két évet és 58 ilyen esetet találtunk, ami nem kevés.

A leggyakoribb ütközési pont könnyen kitalálható: a migráció. Ezen túl a génmódosított élelmiszerek piacra dobása, a civil társadalom védelme és Törökország a neuralgikus pontok a Fidesz és az EPP kapcsolatában. Illetve van még egy, ami majdnem annyiszor vezet összetűzéshez, mint a migrációs kérdések:

a fideszes képviselők pártcsaládjukkal szemben rendre leszavazzák a nemi egyenlőséget előmozdítani akaró kezdeményezéseket.

EU-ellenesekkel egy platformon

Arra, hogy Szájer József gyakran nem szavaz, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet a Facebookján, miután az Európai Ügyészségről szóló szavazáson sem nyomott gombot. „Rendszeresen figyelem, hogy a fideszes kollégák miként szavaznak a plenáris üléseken, Szájer József ráadásul az ülésteremben közel ül hozzám, így mindig látom, hogy miként vezényli a néppártiak voksolásait és ő maga miként nem nyom gombot a kényes kérdésekben” – mondta nekünk Ujhelyi, aki régebben is beszélt arról, hogy a fideszesek rendszeresen a néppárti, keresztény-konzervatív frakció konszenzusos álláspontjával szembemenve szavaznak. Ujhelyi szerint így legtöbbször a Jobbik képviselőivel és az „EU-ellenes hőzöngőkkel” szoktak ilyenkor egy platformra kerülni. Ujhelyi azt is elmondta, hogy „a brüsszeli folyosók beszélgetései alapján sokan nem is értik a néppárti képviselők közül, hogy a Fidesz politikusai miért nem ülnek át inkább az EU-ellenes, vagy a középtől szélre tartó képviselők közé, ha ennyire nem értenek egyet a keresztény-konzervatív európai társaikkal.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.