2017. október 29., vasárnap

NETADÓ: HÁROM ÉVE VONULT SZÁZEZER EMBER AZ ERZSÉBET-HÍDON

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.10.28.


Három évvel ezelőtt ilyenkor másról sem beszéltek az emberek, csak arról az eszeveszett ötletről, hogy a kormány megadóztatja az internetet. Első és utolsó visszavonulás volt?

2014. október 21-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a kormány minden megkezdett gigabyte-nyi elektronikus adatforgalom után 150 forint adót vetne ki a felhasználókra 2015-től. A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki, másnap délre a frissen létrejött Százezren az internetadó ellen Facebook-oldalt csaknem 90 ezren lájkolták.

Október 26-án volt az első netadó elleni tüntetés, a szervezők azt kérték, hogy mindenki hozzon magával sokat használt, már nem működő számítástechnikai eszközöket, hogy azokból szimbolikus falat emeljenek a Fidesz székház elé. A József nádor térre meghirdetett kezdésre már körülbelül 10 ezren gyűltek össze, végül 48 órás ultimátumot adtak a kormánynak, hogy vonják vissza a netadó tervét. Innen a Hősök terére vonult a felduzzadt tömeg, végül a szervezők itt lefújták a tüntetést, néhány százan azonban átvonultak a Fidesz-székházhoz, ahol bedöntötték a kerítést, néhány ablak is betört, a rendőrség hat embert állított elő, ellenük garázdaság gyanúja miatt indult eljárás.

Október 28-án lejárt a 48 órás ultimátum. A szervezők tehát ismét a József nádor térre hívták az elégedetleneket, a több tízezres budapesti demonstrációval párhuzamosan vidéki városokban (Nyíregyházán, Pécsen, Miskolcon, Kiskunfélegyházán, Vácon, Szegeden, Debrecenben, Békéscsabán és Komlón), illetve Varsóban is voltak tüntetések. A fővárosban tiltakozók közösen vonultak át a Clark Ádám téri “o” kilométerkőhöz, hogy ezzel is jelezzék: ennyi internetadót akarnak fizetni. A tüntetés végén a szervezők kilátásba helyezték, hogy a november 17-én esedékes, a netadóról szóló szavazás előtt további demonstrációkkal kívánnak nyomást gyakorolni a kormányra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.