2017. november 21., kedd

7 ÉRV A VIDEOJÁTÉKOK MELLETT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: CZECZ FRUZSINA
2017.11.21.


A szülők nagyrésze nem ápol jó barátságot a gyerekek kezébe kerülő számítógépes játékokkal... Ezek a kütyük ugyanis bezárják a gyerekeket a sötét szobába ahelyett, hogy fára másznának, hógolyóznának, vagy a kutyával labdáznának. Nem mellékes az sem, hogy a közösségi oldalak, a chatprogramok, a videojátékok és társaik valódi függőséget képesek okozni. Ha a gyerekek nem jutnak hozzá a napi adagjukhoz, elvonási tüneteket produkálnak.

A megoldás azonban nem a tiltásban rejlik - hiszen a tiltott gyümölcs sokkal édesebb -,inkább a mértéktartásban. Abban, hogy a kontroll ne csússzon ki a szülő kezéből, ha a számítógépes játékokkal töltött időről van szó. Legyen olyan offline program, ami ellensúlyozza a szobában, fülhallgatóval töltött online időt.

A mai gyerekkornak természetes része a digitális világ, az interetes keresőprogram, a képfeltöltés, stb. A dolgozatokat sokszor e-mailben várja a tanár, a csoportmunkákat PPT előadásban mutatják be, okostáblákat használnak. Néhány országban tankönyvek helyett már csak egy szál tablettel járnak iskolába a gyerekek (a szemük nem biztos, de a gerincük biztosan hálás érte). Sőt, nem kell iskoláig várni, már a másfél évesek is remekül felismerik a tableten a meselejátszó varázsgombot. Azt a bizonyos fehér nyilat, piros alapon. 
A kütyük szidása és kritizálása helyett most összegyűjtöttünk 7 érvet a számítógépes játékok mellett
#1. Bezárul egy ajtó, kinyílik egy ablak
Ha belesünk egy videojátékozó gyerek szobájába, annyit látunk, hogy ül, és nyomkodja a gombokat. Nyomkodás közben viszont olyan újdonságokkal ismerkedik meg, amik tájékozottabbá, érdeklődőbbé, nyitottabbá tehetik őt.

"A fiam több új hobbit köszönhet már a számítógépes játékoknak. Most éppen a gördeszkázást szeretné kipróbálni, mert látott egy deszkás pályákat bemutató videót" - meséli Andrea, a tizenegy éves Márk anyukája.

(Mielőtt új sportba vágna a gyerek, azért érdemes figyelmeztetni, hogy nem minden mozdulat ugyanúgy működik, mint a képernyőn...)
#2. Történelem
Nagyon sok olyan játék fut, ahol a történelemé a főszerep. Különböző korok, szokások, eszközök, találmányok kerülnek elő, amik szórakoztató módon tanítják a gyerekeket. "A nyolcéves lányom egyre többször figyeli a bátyját játék közben. Nemrég elcsíptem egy beszélgetésüket, amikor Gergő a rómaiakról mesélt Hannának. Nem gondoltam volna, hogy a jobbra-balra nyilakkal való futkározás közben másra is figyel a fiam" - osztja meg Dóra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.