2017. november 4., szombat

A MINISZTÉRIUMOKTÓL EGÉSZEN A FALUSI ÖNKORMÁNYZATOKIG HAT A KLÁNKÖRMÁNYZÁS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Index/Klubrádió
2017.11.03.



Magyarországon „klánkormányzás” zajlik, amely az intézményrendszer legalsó szintjeit is átszövi – erről beszélt az Esti Gyorsban Jancsics Dávid. A San Diego-i Állami Egyetemen tanító korrupciókutató szerint a politikai hatalom pártatlan formális intézmények helyett egyre inkább informális patrónus-kliens struktúrákon keresztül kapcsolódik egyes társadalmi csoportokhoz, ez a szerkezet a társadalmi kontroll fontos mechanizmusává vált.

A közpénzeket, a közvagyon nem objektív kritériumok alapján, pártatlan mechanizmusokkal osztja az állam, hanem gyakorlatilag informális alkuk alapján, politikai lojalitás szerint. Ez figyelhető meg minisztériumoktól kezdve egészen kicsi falusi önkormányzatokig – erről beszélt a San Diego-i Állami Egyetemen professzora.

Jancsics Dávid szerint a rendszer másik működési sajátossága az állami posztok szétosztásánál érhető tetten, ahol az alárendelt félnek nincsenek erőforrásai a patrónustól kapott szívesség viszonzására, ezért csak lojalitásával, feltétlen szolgálatával tudja kompenzálni a jutalmat. Az ilyen kapcsolatokon alapuló informális hálózatok pedig kiváló infrastruktúrát biztosítanak a korrupcióhoz is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.