2017. november 30., csütörtök

EGYRE BÜDÖSEBB A SIKERTÖRTÉNET

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2017.11.30.


Évente 30 milliárd forint csoroghat vissza a bankoknak az államtól. Eddig azt hittük, a lakosságnál landol a pénz.

A kormány az elmúlt években komoly sikerként értékelte, hogy egyre nagyobb arányban a lakosság finanszírozza az államot: jelentősen megugrott ugyanis a lakossági állampapírok állománya. - írja az Index

A portfolio.hu azonban most alaposabban is utánanézett, és kiderült, a folyamat aligha volt olyan intenzív, mint ahogy eddig gondoltuk.

A lap szerint összességében legalább 1000-1500 milliárd forintnyi lakossági állampapír valójában nem is a lakosságnál, hanem pénzügyi vállalatoknál lehet, másképp nem is jön ki az utóbbi évek állomány növekedése. Ezt tetézi még az önkormányzatok 300 milliárdos állománya, ami nagyrészt szintén lakossági papírt takarhat.

Hogy mennyi lakossági állampapír van a bankoknál, azért érdekes, mert a terméket, nevében is szerepel, elsősorban a lakosságnak szánják. Az állam szempontjából kifejezetten "rossz üzlet" ilyen típusú állampapírt eladni intézményi befektetőknek a jelenlegi hozamkörnyezetben.

Most ugyanis egyéves diszkont kincstárjegyet például nulla százalék körüli hozamon tud kibocsátani Magyarország, a hasonló futamidejű lakossági papírokra viszont még mindig 2 százalék körüli hozamot fizet. Ennek oka éppen az, hogy a háztartásokat állampapír-vásárlásra ösztönözzék például a bankbetétekkel vagy a befektetési alapokkal szemben.

A fenti kamatprémiumon keresztül viszont így évente mintegy 20-30 milliárd forintot juttat a bankoknak az állam. Ez pedig az idei költségvetésbe betervezett 66,5 milliárd forintos bankadó majdnem fele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.