2017. november 10., péntek

ERŐ, TÉR, ILYESMI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VASVÁRI G. PÁL
2017.11.10.


Tán zavar keletkezhetett a centrális erőtérben, sőt, magában az erőben. Orbán ugyanis feltűnő gyakorisággal használja mostanában a szót: erő. A gyengeség jele lehet, sosem véletlen a szóhasználata. Mert mi lett abból is, amikor a liberalizmus került verbális, majd közjogi terítékre? Illiberális állam. Zavar a szabadságban, a demokráciában, az emberiességben… De nyugi emberek, mert mi erőnek erejével erősödni fogunk.

A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén bejelentette: a nemzetegyesítés után következik a nemzetépítés – szerinte a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják.
Jó, jó, persze, itt nyilván nem angolul. Hanem arról, hogy ezt hogyan is képzeli Orbanisztán ura, valamiféle életteres magyarázaton kívül – „a kormányzat a Kárpát-medencére úgy tekint, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének terére” – egyetlen szó utalt csupán. Ám az többször is.

„…mára a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált az a gondolat, amely szerint a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek”.

„…magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki”.

Szóval, ha jól értem, úgy fog kiteljesedni a Kárpát-medence (élet)terében a magyar nemzet és a kultúra, hogy csupa-csupa roppant erős nép – a román, a szerb, a horvát, a szlovák az ukrán és nem utolsó sorban (naná, hogy nem!) a magyar – gyümölcsözteti majd erőteljesen a kapcsolatát.

Nem könnyű ám ezt elképzelni. Erősen kell erőlködni hozzá. De tegyük fel, talán nem egymáson próbálgatják majd ezek az egyre csak erősödő népek és mind erősebb államaik a folyton csak növekvő erejüket, hanem tényleg úgy döntenek: virágozzék és gyümölcsözzék erős (örök és megbonthatatlan) kapcsolatuk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.