2017. november 21., kedd

HA NÉMETORSZÁG TÜSSZENT, EURÓPA NÁTHÁS LESZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.21.


Európának, a világnak – már csak Donald Trump őrjöngése miatt is -, minél előbb egy stabil, határozottan cselekedni képes német kormányra van szüksége.

Azoknak, akik kárörvendenek, amiért Angela Merkel kudarcot vallott, az úgynevezett jamaicai koalícióval, azaz a Szabad Demokraták (FDP) ellenállása miatt zátonyra futott a CDU-CSU-FDP-Zöld kormányalakítási kísérlet, tudniuk érdemes: az öreg kontinens úgy működik, hogy ha Németország tüsszent, Európa náthás lesz. Más szóval komoly bonyodalmak és nehézségek, bizonytalanság és veszélyek forrása lehet egy bizonytalanul kormányozott, esetleg káoszba süllyedő Németország. Ennek tudatában érdemes kajánkodni a választást megnyerő német Keresztény Demokrata Párttal és vezérérével, a három kancellári periódust, számos válságot és nemzetközi krízist maga mögött tudó Angela Merkellel.

Két dolgot nem szabad elfelejteni. Az első: még mindig magasan Merkel a legnépszerűbb német politikus és honfitársainak több mint fele szerint ő a legalkalmasabb a kancellári posztra. Az őt követő legnépszerűbb ellenzéki politikust, a szociáldemokrata (SDP) Manfred Schulzot fele annyian támogatják, mint őt. A második: Németországban példás, mondhatnánk vegytiszta demokrácia van, vagyis sem az országot, sem annak demokratikus rendjét, sem Európa vezető gazdaságát, a német gazdaságot semmilyen veszély nem fenyegeti, bármilyen koalíció kezébe kerülne a hatalom. Az említett négy párt mellett az ellenzékben lévő Szociáldemokraták, – akik eddig a CDU-CSU-val kormányoztak egy nagykoalícióban, akár azt folytatva, akár más módon – pont olyan alkalmasak az ország vezetésére, mint Merkel és csapata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.