2017. november 13., hétfő

PUTYIN HOSSZÚ TÁVON MEGY SZEMBE A VILÁGGAL, ÉS NEM BIZTOS, HOGY RAJTA VESZÍT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.13.


- Orbán be akarja végezni a nagy művet, ezért akar egyelőre további négy évet

- Ki fizesse a révészt? Vita Drezdában Orbán állítólagos magánútjáról

- Az általános magyar EU-ellenes roham közepette vannak azért unióbarát erők is Magyarországon


Bloomberg


A hírügynökség arra figyelmeztet, hogy az orosz elnöknél többről volt szó, mint egyszerű taktikáról, amikor fontos nyugati választásokat trollkodott meg, mert bármennyire is hibának látszik a beavatkozás, Putyin jó ideje hátborzongató, magányos, hosszú játszmába folytat. Már uralma első 8 évében látni lehetett nála a stratégiai törekvést, noha a felszínen úgy tűnt, hogy igazodni igyekszik az amerikaiak által diktált világrendhez. De a belpolitikája már akkor sem volt liberális, nemigen különbözött attól, amit Orbán, Kaczynski vagy Beslusconi csinált. A második időszakban viszont elege lett a nyugati szabályokból és megpróbált egyenlő alapon tárgyalni az USÁ-val, illetve az európai hatalmakkal. Ám arra a következtetésre jutott, hogy a partnerségre alapuló stratégia sem vált be. Fontos azonban, hogy az államfő szinte sohasem cselekedett össze-vissza, vagy kiszámíthatatlan módon. Ezért nem valószínű, hogy uralma mostani, 3. szakaszában változtatna ezen.

Félelmetes útba vágott bele - az ismeretlen felé. Nem gondolja, hogy együtt lehet működni a Nyugattal. Azt igyekszik bizonyítani, hogy főleg az Egyesült Államok rendkívül ingatag és bármily kibillentheti egyensúlyából. A bemutatót a fejlődő világnak szánja, hogy az bátran szálljon szembe az amerikai hegemóniával. És ez be is jöhet. Az irányvonalától nem tér el, és a másik fél folyamatosan alábecsüli, mekkora fájdalmakat képes elviselni Oroszország. A legjobb válasz minderre az volna, ha sikerülne bizonyítani, hogy a demokratikus intézmények még működnek, képesek megfelelni annak, amit az emberek várnak tőlük. Vagyis hogy a Nyugat példa és erkölcsi irány lehet a 3. világ, de még az oroszok számára is. Ám idáig az USA és Nagy-Britannia elbukott a vizsgán. Európa már jobban teljesít, bár hibái azért látszanak. Putyin a megosztottságokat és kudarcokat alapválságnak igyekszik beállítani és úgy áll, hogy nem szükségszerűen veszít - egyelőre.

New York Times/Reuters

A jelentés azt emeli ki a Fidesz kongresszusáról, hogy Orbán Viktor szeretné visszafordíthatatlanná tenni az ország átalakítását, ezért fogadta el az újabb elnöki megbízatást. A hírügynökség megjegyzi, hogy a politikust, aki a bevándorlás ügyében szembefordult az unióval, megerősítette a hatalom ellenőrzését a sajtó fölött és ellenzi az EU-együttműködés elmélyítését, egyhangú döntéssel választották meg. De hát a párt magasan vezet a közvélemény kutatásokban, és a jelek szerint elsöprő győzelem elé néz. Az előrejelzések arra utalnak, hogy a középbalt megelőzi a választásokon a Jobbik is, amelyet úgy jellemeznek, hogy még inkább képviseli az etnikai alapú nacionalizmust, mint a Fidesz. Orbánt ugyanakkor széles körben bírálják a nyugati szövetségesek, mert úgy ítélik meg, hogy lebontja a demokratikus szabadságjogokat, amit azonban a kormánypárt tagad. Azt állítja, hogy a kritika része az összeesküvésnek, amelyek Soros György sző. Orbán a kongresszusi beszédben ki is tért arra, hogy harcol a „globalista” nézetek ellen, amelyek Európa keresztény nemzeteit, azok erkölcsi alapjait fenyegetik, és mindezért az üzletembert vádolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.