2017. december 23., szombat

APA DOLGOZIK, ANYA FŐZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.23.


A magyar társadalom még most is jellemzően a hagyományos családi szerepekben hisz – mondta Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A kutató szerint ez azt jelenti, hogy a többség még mindig azt gondolja, a férfi szerepe a kenyérkeresés, míg a nőé a gyermekek gondozása és a háztartás vezetése.
Hozzátette, az utóbbi harminc évben szinte semmit nem változott az a vélekedés, miszerint a gyermekek 3 éves koráig az anyák maradjanak otthon. Ez a magyar népesség mintegy háromnegyedénél elterjedt vélemény. (MTI)

Na és akkor mi van? A nyakamat teszem rá, hogy ez nem csupán a magyar társadalomban van így, hanem a világ legtöbb országában. Évezredes beidegződéseket nem lehet néhány évtized alatt megváltoztatni és talán nem is feltétlenül kell erre erőszakosan törekedni.

Azonban azt gondolom, hogy ma már nagyon sok családban természetes dolog az, hogy a férfi takarít, főz, elmegy a gyerekért a suliba, ha éppen rá kerül a sor. Ezeket a dolgokat ugyanis egy férfi pont úgy képes elvégezni mint egy nő, ahogy egy nő is lehet éppen olyan jó atomtudós, matematikus, ívhegesztő, sírkőfaragó, ipari alpinista, mint egy férfi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.