2017. december 10., vasárnap

HOGYAN ÉLJÜK TÚL ORBÁN URALMÁT? SPIRÓ GYÖRGY MEGFEJTÉSE: HAJBÓKOLÁSSAL

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA BLOG
Szerző: bl
2017.12.10.


A karácsonyi könyvvásárra jelent meg Spiró György legújabb regénye, a Kőbéka. A könyv keserű szatíra Magyarországról. A jelenkori magyar próza egyik legnagyobb alakjával – ahogy arról a Városi Kurír már beszámolt – a HVG készített interjút, A olvasóink számára is érdekes lehet, hogyan látja egy íróember a világunkat, a hazai közélet állapotát. Munkatársunk elkészítette az interjú újabb kivonatát.

Nem a munka, hanem a rablás a vagyonszerzés útja

Spiró szerint hazánkban nem új az a mentalitás, hogy nem munkával, hanem rablással lehet vagyont szerezni, hisz’ gyakorlat volt a Horthy – korszakban, és a háború után egyaránt:

Ebből a hosszú, másfél évszázados folyamatból született meg nálunk-ironikus módon már a rendszerváltás után-a szovjet embertípus, amelynek jellemzője az önfeladó, erőszakos kollektivizmus. a közöny, az engedelmesség, a hiszékenység.”

Orbán uralkodása alatt létrejött egy félfeudális államkapitalizmus, amilyen a világ számos országában hasonlóan működik:

Mindenhol, ahol a polgári forradalom nem tudta teljesen megsemmisíteni a feudális struktúrákat, ahol tovább él a jobbágymentalitás. Évszázados tapasztalat az ilyen térségekben, hogy csak önfeladással, hajbókolással lehet túlélni, és az állam képviselőihez kell dörgölőzni.”

Spiró meglepődött azon, hogy a kilencvenes évek elejétől nálunk még hogyhogy nincs diktatúra.:

Ezzel a hosszú átmenettel nyertünk több mint húsz tűrhető évet. Persze nem mindenki, mert tömegek szakadtak le rögtön a rendszerváltás után, őket minden kormány a sorsukra hagyta.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.