2017. december 1., péntek

LEGALÁBB AZ ELLENZÉK NE DOLGOZZON A FIDESZ KEZE ALÁ!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.12.01.


A 2010 áprilisában kétharmados felhatalmazással hatalomra kerülő Orbán-kormány lényegében hivatalának átvétele napján hozzálátott az ország közigazgatási rendszerének teljes átszabásához, a független hatalmi ágak autonómiájának felszámolásához.

Az ügyészséggel nem sokat kellett bajlódnia, hiszen a Polt Péter vezette szervezet tisztában volt azzal, hogy mostantól minden másként lesz, változnak a prioritások, és ezentúl elsőrendű feladatuk nem a bűn üldözése, hanem tevékenységük politikai szempontok és elvárások szerinti átrendezése lesz. Így azután velük nem is sokat bíbelődött a kormányzat. Bíztak benne, és nem ok nélkül, hogy a bűnüldözés élére kinevezett vezetők maguktól is tudják feladatukat. És nem is csalódtak. Az ügyészség elmúlt hétéves tevékenysége a hatalom számára nemhogy csalódásra, de még fejcsóválásra sem adott okot. A bűnüldöző szervezet pillanatok alatt megtalálta a helyét és a szerepét az újonnan épülő maffiaállam által felépített struktúrában, a NER-ben. Nem volt szüksége hatodik érzékre ahhoz, hogy mindig tudja, mikor kell azonnal lecsapnia, médiát mozgósítania, bilincsbe vernie, vezetőszáron rángatnia, előzetesbe helyeznie a vádlottat, és mikor kell elfordítania a fejét néhány hónapra, amíg a gyanúsított eltüntetheti a bizonyítékokat, átrendezheti a gyanús portfólióját, mikor szükséges, hogy óriási titkolózás övezzen egy-egy nyomozást, mikor kell a bűnjeleket az éj leple alatt eltüntetni és mikor kell az ellenzéket lejárató nyomozati iratokat a kormánybarát sajtónak kiszivárogtatni. A fürge, látványos és az esetek többségében megalapozatlan lecsapás mindig az ellenzékhez közel álló politikai és civil szervezetek vezetőit érte el, a cinkos együttműködés pedig a kormánypártokhoz közeli bajbajutottakat próbálta tisztára mosni.

Feltételezhetően hasonló elképzelései voltak a kormányfőnek a bírósági rendszer átszervezésével, az új bírósági vezetők kinevezésével is. Úgy gondolta, nem érheti csalódás, amikor 2011. végén egyetemi évfolyamtársát, feleségének barátnőjét, az Alaptörvényt a Brüsszel–Strasbourg vonaton végső formába öntő EU-képviselő feleségét, Handó Tündét nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal vezetőjévé.

Ahhoz, hogy ezt a döntését végre lehessen hajtani, előbb porig kellett alázni és el kellett távolítani a főbírói székből azt a Baka Andrást, akit alig egy évvel korábban, többek között éppen a Fidesz-frakció tagjainak egyöntetű támogatásával neveztek ki. Bakának azért kellett mennie, mert több alkalommal nyilvánosan kritizálta a Fidesz-kormány jogsértő lépéseit, és rendre kiállt a bíróságok jogkörének csorbítása, az intézmény keretein belül dolgozók érdekeinek durva megsértése miatt.

Baka András törvénytelen eltávolítását a magyar adófizető állampolgárok 30 milliója bánta, ennyi pénzt ítélt meg ugyanis számára a strasbourgi bíróság, amiért az állam jogsértően járt el vele szemben. A büntetés nagysága azonban semmiféle megrázkódtatást nem okozott kormánykörökön belül, hiszen egy-egy kormánytag egy közepesen „finom” hétvégén ennél többet költ el hétcsillagos szállodákban, night clubokban, jachtokon vagy helikopteren, annál nagyobb volt a csalódás azonban, amikor a királycsinálók azzal szembesültek, hogy Handóval törököt fogtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.