2017. december 2., szombat

MAGYAR HÍRESSÉGEK ÁLLTAK KI A FOGYATÉKKAL ÉLŐK JOGAIÉRT


MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.12.02.


December harmadika a fogyatékkal élők világnapja, melynek célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések megértését, és támogassa a méltóságuk, jogaik és jólétük érdekében tett erőfeszítéseket. A Lépjünk, hogy Léphessenek Egyesület ismert magyar személyiségekkel készített videót a napra. Az egyesület központi idegrendszeri sérült gyermekek és családjaik támogatásával foglalkozik, érzelmi és anyagi támogatást nyújtva nekik.

A videóban Alföldi Róbert, Földes Eszter, Halász Judit, Kálid Artúr, Kárász Eszter, Kiss Tibi, Kováts Adél, Lovasi András és Zala György hívja fel a figyelmet a magyar fogyatékkal élők helyzetére, és kéri, hogy minél többen álljanak ki 500 ezer kevésbé privilegizált honfitársuk jogaiért.

A fogyatékkal élőket érintő mindennapos problémák közt említik a videóban a nem akadálymentes közlekedést és az oktatási rendszerben megjelenő megkülönböztetésüket, mindkét téma olyasmi, amivel kapcsolatban az utóbbi hónapokban többen is tiltakoztak.

Májusban fogadták el az úgynevezett Taigetosz-törvényt, amely a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára változtatta zsákutcává az oktatási törvényt. Akkor szülők, diákok és tanárok tiltakoztak a törvény ellen, szeptemberben pedig az alapvető jogok biztosa adott ki egy állásfoglalást, melyben megállapította, hogy sérül a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésének joga...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.