2017. december 2., szombat

TRUMP BAJBAN, HA EMBEREI VÁDALKUT KÖTNEK MUELLER KÜLÖNLEGES ÜGYÉSSZEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.02....Az arroganciájáról ismert Flynn most bevallotta, hogy félrevezette az FBI-t, hazudott az orosz kapcsolatairól, és bűnösnek mondta magát egy kisebb súlyú vádban. Ez arra utal, hogy Mueller különleges ügyész olyan bizonyítékokat tett Flynn elé, amelyek egyértművé tették, hogy ennél sokkal súlyosabb bűnügyben is vádat emelhetnek ellene, ha nem köt vádalkut, és nem működik együtt a nyomozással.

Az, hogy bűnösnek mondta magát, ügyvédei pedig megszakították a kapcsolatot a Trump érintettségét kivédeni felfogadott Fehér Ház-i ügyvédekkel, azt bizonyítja, hogy Flynn már vádalkut kötött, sőt: nyilatkozatában bejelentette, hogy együttműködik a vizsgálattal és a különleges ügyésszel. Ennek nyomán máris kiderült, hogy az orosz kapcsolatokról tudott a Trump-kampány, ő ennek megfelelően került oda, és valaki utasította az oroszokkal való kapcsolattartásra.

Ennek a személynek a neve még nem ismert, de Trump veje, Jared Kushner neve sokat szerepel mostanában a nyomozásról szóló híradásokban. Éppen az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy Trump felszólította a republikánus szenátorokat, hogy próbálják az orosz ügyekben zajló szenátusi vizsgálatokat lezáratni. Maga a kérés is törvénytelen. Nem kizárt, hogy egy idő után Trump megpróbálja majd Muellert meneszteni, de ez nem biztos, hogy segít rajta. Ez Nixont sem mentette meg.

Márpedig Mueller nyomon van és határozottan halad előre, már több orosz kémgyanús személyt megvádoltak Trump kampányából. Manafort és Gift ellen még csak a kampány előtti ügyekben elkövetett jogsértések miatt, amelyet ők egyelőre tagadnak. De Mueller lépséről lépésre halad, és eléjük teheti a kémgyanúra és a hazaárulás gyanújára utaló bizonyítékokat. Ezek újabb vádalkuhoz vezethetnek, és a kör bezárulhat.

Ha a vádalku folytán megszerezhető információk és bizonyítékok elvezetnek Trumphoz, aminek elég nagy a valószínűsége, akkor Trump még a ciklus vége előtt megbukhat, mint elnök, és akkor már csak az a kérdés marad, hogy megússza-e a börtönbüntetést, és az emberei közül Session igazságügyi miniszter és mások milyen büntetést kapnak.

Az amerikaiak pedig azt várják a független vizsgálattól, hogy kiderüljön, ki milyen szerepet játszott, hogyan került a sok orosz kémgyanús ember Trump közelébe, ő maga hogyan volt beszervezve ebbe a hálózatba, és hogyan hackelték meg az amerikai elnökválasztást. Ha a független vizsgálat elvezet Trump és társai bukásához, akkor az amerikai demokrácia és a liberális jogállam bizonyította, hogy ez a legjobb államforma az emberiség történetében.

Az amerikai demokrácia pedig erős, amely sok mindent kibírt már. Ez az orosz támadás és beavatkozás az egyik legdurvább támadás volt az ország szuverenitása ellen, de ha Trump megbukik végre, akkor lehet azon gondolkodni, hogyan lehet hasonló eseteket kivédeni. S ez nemcsak a külföldi titkosszolgálatok, hanem a nacionalista populista rasszisták elleni védelmet is jelenti.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése