2017. január 24., kedd

AKIK SZÉTLOPTÁK AZ ORSZÁGOT, AZOKNAK NINCS HELYÜK ITTHON

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS - NYILAS GERGELY
2017.01.24.



Négy nap alatt 35 ezer aláírást gyűjtöttek össze a budapesti olimpia ellen, pedig úgy látják, sokan azért nem írják alá a kezdeményezésüket, mert félnek a hatalom bosszújától. Fontosnak tartják, hogy legyen végre tisztességesen feltárva az ügynökmúlt, nem lehet olyan tagjuk, aki benne volt az MSZMP-ben. Politikai együttműködést nem tudnak elképzelni létező pártokkal, mert úgy látják, hogy az egész ellenzék leszerepelt. Viszont örülnének, ha a demokrácia jegyében Orbán Viktor is segítene nekik az aláírások gyűjtésében. Orosz Annával és Hajnal Miklóssal, a Momentum Mozgalom vezetőségének tagjaival beszélgettünk.

A budapesti olimpiarendezés kérdése elég megosztó, miért érezték, hogy ezzel kell indítaniuk a nyilvánosságban?

O. A.: Azért, mert eszelősen sok pénzről van szó, a hatástanulmány szerint is 2-3 ezer milliárd forint, ami az éves költségvetés ötöde, háztartásonként 700 ezer forint. Az olimpiának egy olyan eseménynek kellene lennie, ami a demokrácia jegyében zajlik, de az látszott a közvélemény-kutatásokból, hogy közel sem egyértelmű a támogatottsága. Szerintünk nem kellene 2024-ben Budapestnek olimpiát rendeznie, illetve mindenképpen meg kellene erről kérdezni az embereket. Ez egy olyan ügy, ami mögé a tagságunk teljes mellszélességgel beállt.


Az eszükbe jutott, hogy nem szerencsés egy negatív, valami ellen szóló üzenettel kezdeni?


O. A.: Persze, hogy felmerült, de a szlogen is az, hogy „nem az olimpiára, igen a jövőre”. Ezzel szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy legyenek jól felszerelt kórházak vagy kréta az iskolában. Mi az olimpia mellett öt ügyet hangsúlyozunk: oktatás, lakhatás, egészségügy, megélhetés és infrastruktúra-fejlesztés. Mi azt gondoljuk, hogy előbb ezt az öt ügyet kell rendbe rakni, mert olyan égető problémák vannak, amik mellett nem lehet elmenni. A következő nyolc évben ne az olimpiával foglalkozzunk, hanem ezeknek a területeknek a megoldásával.

Beleillik a kormányzati retorikába, hogy a budapesti értelmiség már megint nem mer nagyot álmodni és valami világraszólót létrehozni?

H. M.: Mióta megjelentünk, folyamatosan rám sütik, hogy én budai úri fiú vagyok, pedig soha nem laktam Budán. Nem foglalkozunk azzal, hogy milyen bélyegeket sütnek ránk, valószínűleg még sokkal durvábbakat is fognak, de nem gond. Mi azért jöttünk, hogy végigvigyük ezt az ügyet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.