2017. január 24., kedd

KIK FINANSZÍROZZÁK AZ OLIMPIAI ALÁÍRÁSGYŰJTÉST?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.23.


Még a Hallgatói Hálózat felbukkanása idején mondta egy mérsékelt konzervatív, nem Fidesz-csatlós újságíró a mozgalomról: „Olyan nincs, hogy nem áll mögöttük senki, az azért nem úgy megy, hogy egyik nap eszembe jut, hogy tüntetéseket szervezek, és aztán meg is csinálom.” Ez az összeesküvés-elmélet most a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtésénél is jól látszik. Mégis micsoda dolog, hogy fiatalok összejönnek, aztán csinálnak egy olimpiaellenes kampányt?

Az Echo Tv szerint egyenesen Spanyolországból irányítják a Momentum Mozgalmat. De röpködtek itt bőven a rejtélyes háttérhatalomról szóló elméletek is az elmúlt napokban.

Pedig ha megnézzük miből áll össze a Momentum Mozgalom olimpiai aláírásgyűjtő kampánya, arra juthatunk, ennyit nem hogy a háttérhatalom, hanem egy erősebb budai szülői munkaközösség is összerak.

Bérelnek egy pincét a hetedik kerületben. Ennek a bérleti díja olyan havi 100 ezer forint lehet, van egy főállású alkalmazottjuk: ez körülbelül 320 ezer forintba kerül havonta (Frissítés: A Mommentum mozgalom jelezte, hogy jelenleg nincs fizetett alkalmazottjuk, bár a későbbiekben tervezik, hogy lesz). Az indulás környékén olyan 200 ezer forintot hirdethettek el a Facebookon. Van még 25 kitelepülő pultjuk: ez 250 ezer forint környékén van. Két nagy sajtófal: darabja 30 ezer forint. Ennyi volt látható eddig a pénzköltésből.

Diákmunkások nincsenek a pultok mögött, nincsenek szórólapok, óriásplakátok, direkt marketing kitelefonálás, tv-reklám, fizetett újsághirdetés. Azért 30 ezer forintnyi telefonszámlát fel lehet írni, de ugye elég sok előfizetésben van már korlátlan telefonálási lehetőség. A grafikai tervezés a honlap, és a többi pedig nem olyan minőség, amit ne lehetne összerakni lelkesedésből, minimális szaktudással. Ez így február végéig épp, hogy átlépi az egymillió forintot.

Egymillió forint 150 taggal két hónap alatt nem egy elképzelhetetlen összeg. Főleg, hogy az első pár napban közel 10 millió forintot gyűjtöttek kisebb adományokból. Ehhez kellene a háttérhatalom?

Ha háttérhatalom állna mögöttük, akkor nem 20 ezres hanem 100-200 ezres Facebook-oldaluk lenne. Nem 25 kitelepüléssel lennének jelen, hanem mondjuk 100-zal, mögöttük diákmunkásokkal. Pörögne a népszavazás hirdetése, mint az olimpiai kampányé, az Indexen, az RTL Klubon. És minden háztartásba érkezett volna Budapesten direkt levél a népszavazás hírével.

Ennek az egész „Kik támogatják őket?”-diskurzusnak az a lényege, hogy a regnáló elit elhitesse, mindenki, aki politizálni akar, olyan mocskosak, mint ők. Hogy elijessze az embereket a politizálástól. Hogy azt mondja, nagy támogatók, milliárdok nélkül ebbe nem is lehet belevágni. Pedig egyetlen mozgalom, tüntetés, vagy új párt se milliárdosok támogatásával robbant be a közéletbe az elmúlt 7-8 évben. De mindegyik mögé odaláttatott valakit a propaganda.

Az igazság persze az, hogy az se gond, ha egy nagyvállalkozó pénzt tol egy politikai projektbe. A probléma pont az, hogy a magyar nagyvállalkozók ezt nem teszik meg, mert félnek a Fidesz haragjától. Ez a háttérhatalmazás is erre is megy ki: ha valaki beállna a Momentum mögé, már most tudhatja, mit kap az arcába
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.