2017. április 1., szombat

TÖNKRETETT ÉLETEK ÉS POLITIKAI LESZÁMOLÁS, AVAGY ÉRTELMETLEN ELSZÁMOLTATÁS ORBÁN-MÓDRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.03.31.


Ott ülnek a pulpitus előtt a korábbi vádlottak, van, aki elégedetten, van, aki közönyösen, és van, aki magába roskadva fogadja a felmentő ítéletet. Hét emberi sors, hét tönkretett élet. És nem ők az egyedüliek.”

Vásárhelyi Mária a 168 órában írt a moszkvai külképviselet ingatlaneladásának ügyével kapcsolatban a 2010 óta zajló elszámoltatási perek gyakorlatáról. Ha az elmúlt időszakot nézzük, nekem is sorra jutnak eszembe azok az esetek, amikor “elszámoltatás” címszó alatt az Orbán-kormány jogsértő módon tettek tönkre emberi életeket.

A BKV-ügy kapcsán már korábban is írtunk arról, hogy törvénytelen módon folyt a nyomozás, a vádlottakat pedig kényszervallatásnak vetették alá. Sőt a legendássá váló nokiás dobozról is kiderült, hogy csak kitaláció, és nem adtak át benne semmiféle kenőpénzt Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek.
Bilincsbe vert tisztviselők, mint látványosság

A 2010-es kormányváltást követően minden hírműsor azzal a látványossággal kezdődött, hogy a volt szocialista kormány tisztviselőit bilincsbe verve vezették el a rendőrök.

Lelovics Ottót, Hagyó egykori sajtósát - annak ellenére, hogy végig együtt működött a rendőrséggel - nyomozók vették körül, amikor az autójához ment. A belváros közepén, fényes nappal megbilincselték, pórázra kötötték és egy órán át álldogáltak ott vele, kvázi megvárja a sajtó embereit. Sőt Zelenák Tibor volt osztályvezető őrizetbe vételét előbb közölték a tévéhíradóban, mint vele.
Enyhe és felmentő ítéletek

Jellemző módon a csaknem 1800 elszámoltatási vizsgálatból csupán 61 esetben (3%) született büntetőfeljelentés. Ezek közül mindössze 7 esetben (0,3%) történt vádemelés. Gyurcsány a vádlottak padjára sem került, Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort felmentette a bíróság. A maradék ügyekben is csak részben állapították meg a bűnösséget, a vádlottaknak pedig általában felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A BKV-ügyben Hagyót is csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték (elsőfokon), és sem a nokiás dobozt sem a maffiavádat nem bizonyították rá. Ennek ellenére a volt főpolgármester-helyettes 9 hónapon keresztül ült előzetes letartóztatásban, ahol súlyos egészségkárosodást szenvedett. Fogvatartását pedig háromszor is meghosszabbították érdemi indoklás nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.