2017. április 1., szombat

AZ AMERIKAI ALKOTMÁNYBA ÜTKÖZIK, AMIT A CEU-TÓL KÉRNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.01.


Orbán szándékosan teljesíthetetlen követelményeinek egyike, hogy az Egyesült Államok kormányának államközi szerződést kell kötnie a magyar kormánnyal. Hogy erre mi szükség van azon kívül, hogy a CEU-t valamilyen indok alapján kinyírják, azt senki nem tudja. Azt sem lehet tudni, hogy mit tartalmazna egy ilyen szerződés, de egy ilyen szerződés léte már a tanszabadság sérelme lenne. Azonban az amerikai kormány ilyen szerződést nem köthet.

Orbán arra számított, hogy Trump majd mellé áll Sorossal szemben, és Amerika támogatja majd a CEU bezárását Budapesten. Ehhez képest az amerikai külügy és a kongresszus is a CEU mellé állt: a tanszabadság alkotmányos jog, és Amerikában még nem úgy van, mint Magyarországon, hogy Orbán a hatalom kizárólagos birtokosa, és azt csinál, amit akar. Azt se lehet tudni, hogy a fideszes fafejek utána jártak-e, hogy Amerikában van-e a szövetségi kormánynak jogköre egy magánegyetemre vonatkozóan államközi egyezményt kötni.

Nem tudni, mi a rosszabb, ha nem tudták (még ezt sem tudják, és így szabták feltételül), vagy az, ha tudták, és mégis ezt szabták feltételül. Az amerikai külügy egyértelmű elutasító álláspontja azt tükrözi, hogy még csak nem is adminisztratív okok miatt utasítanak el egy ilyen antidemokratikus lépést, amely jogállamban elképzelhetetlen, hanem elvi alapon. Az amerikaiak nem azon sajnálkoznak, hogy ilyen szerződés kötésére nincs lehetőség, hanem magát az eljárást utasítják el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.