2017. április 21., péntek

KÖLTSÉGVETÉS 2018 - VÁLASZTÁS UTÁN MEGSZORÍTÁS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.21.

Az Indexen kiszivárgott dokumentumok alapján 2018-ban hiába lesz 4 százalék feletti gazdasági növekedés és keletkezik 1100 milliárd forinttal több adóbevétel, mint 2017-ben, a magyar államnak mégis össze kell húznia a nadrágszíjat, különben nem fog teljesülni a vállalt 1,8 százalékos hiánycél. Ez azzal magyarázható, hogy kormány bizonyos bevételi forrásokkal kapcsolatban túl optimistán számolt, és egyre több kormányzati intézmény fogalmaz meg még több pénzre igényt.

Nem sokkal a dokumentum bemutatása után az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kategorikusan cáfolta, hogy kiigazításokra lenne szükség 2018-ban, arra azonban már nem adtak választ, hogy miben is tévedne a sajtó. Nem sokkal ezután pedig egy táblázatot is közölt a sajtó, amelyben 250 milliárd forint többlethiánnyal számolnak 2017-hez képest. Ha lesz is megszorítás jövőre, arról biztosan majd a 2018-as választást követően döntenek, előtte inkább osztogatásra kell felkészülni.

A kiszivárgott anyag


Az Index.hu mutatta be azt a titkos NGM-es dokumentumot, amelyben azzal számolnak, hogy 2018-ban kiigazításokra lesz szükség annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint 4,3 százalék lesz, és a jobb gazdasági teljesítmény miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétele keletkezik az államnak. Az NGM jelenleg 3 százalékos hiánnyal számol, azonban az Európai Bizottságnak beadott konvergencia programban 1,8 százalékos hiányra tettünk vállalást. Ha tartani akarjuk a konvergencia programban rögzített hiánycélt, akkor 2018-ban közel 500 milliárd forintot kell valahonnan összespórolnia a kormánynak.

Egy táblázat alapján azt is tudni lehet, hogy honnan jön össze a 3 százalékos hiány:

– Bár a nagyobb gazdasági növekedés, a több beruházás és a fogyasztási kiadás miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétel fog keletkezni, 2018-ban több egyszeri adóbevételtől is elesik majd az állam. A földárverések lezárultával kiesik egy nagyobb adóbevételi forrás, és a növekedési adóhitel miatt is 270 milliárd forint fog hiányozni a büdzséből.

– A szociális hozzájárulási adó jövőre 2 százalékkal fog csökkenni, emiatt 170 milliárd forinttal kevesebb fog a büdzsébe érkezni.

– A kisebb áfacsökkentések miatt tízmilliárdokkal kevesebb pénz fog bejönni.

– Az uniós források lehívásának felgyorsulásával több önrészre lesz szükség 2017-hez képest. Emiatt a kiadások 207 milliárd forinttal fognak emelkedni.

Egyre több állami intézmény formál egyre több pénzre igényt, így a kiadások további százmilliárdokkal fognak emelkedni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.