2017. július 10., hétfő

AZ UNIÓ ELSŐ NÁCI ÁLLAMA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.09.



2011. május 18-án jelent meg “Az Unió első fasiszta állama” című cikkem, amely Mussolini fasiszta állama és a NER között vont párhuzamot. A “fasiszta” kifejezést nem sziktokszóként használtam, hanem a rendszer definíciójaként. “Az a rendszer, amely Magyarországon épül, ideológiáját, szellemiségét tekintve, fasiszta állam” – szólt az akkori meghatározás.

A NER belső fejlődése nem állt meg. Hat év alatt Orbán fasiszta államából ideológiailag náci állam lett. Anélkül, hogy be kellett volna vezetnie a totális diktatúrát. A hivatalos ellenzék kollaborációjának, a magyar nép együttműködési hajlandóságának köszönhetően erre nem volt szüksége. A rendszer a demokrácia hamis látszatának fenntartásával valósítja meg Orbán önkényuralmát. A rendszer ideológiája az antiszemitizmusra és a fajgyűlöletre épül.

Ismert az ódzkodás a “fasizmus” és a “nácizmus” kifefejezések használatától. Bokros Lajos megkésett definícióját (“Magyarország miniszterelnöke fasiszta”) Tamás Gáspár Miklós a szokásos haraggal utasította el, és lendületesen elküldte a volt pénzügyminisztert nyaralni. Indoka szerint semmit nem utál jobban a magyar nép, mint ezeket a szavakat, ezért nem szabad használni, mert ellenkező hatást váltanak ki.

A “fasiszta” és “náci” szavakat azonban csak a fasiszták és a nácik nem szeretik. Ugyanazt gondolják, de szeretik “kereszténynek”, “magyarnak”, “nemzetinek” nevezni azt, mert azzal felmentik magukat ezeknek az ideológiáknak a szörnyű terhétől és a felelősségtől. Kódolják ezeket az ideológiákat. Ezért a helyes magatartás nem az, hogy elhallgatjuk előttük, hanem az, hogy szembesítjük őket. A népet felvilágosítjuk, hogy kiket követ és ez az út hova vezet.

A történészek is tartózkodnak e definícióktól, mert hosszú listájuk van arról, mi jellemezte Mussolini fasiszta és Hitler náci államát. Amíg e listán mindent egyenként ki nem pipálnak, addig ezeket a meghatározásokat nem fogadják el. De minden részletében olyan fasiszta állam, mint Mussolinié, vagy olyan náci állam, mint Hitleré, csak egy volt: az övék. Miközben változó formában a fasizmus és a nácizmus lényegét jelentő újabb szörnyállamok jönnek létre.

Orbán félmunkát végzett, mert az alaptörvénye szerint helyre kellett volna állítania Szent István keresztény államát, a “keresztény” magyar királyságot, hogy a “keresztény” állam álarca mögé bújjon. Ráhelből még lehet királynő, de most nincs így. Hivatkozásaiban a NER “keresztény állam”, gyakorlatilag azonban egy szekuláris állam. Ezért evilági ideológiákkal kell azonosítani.

Orbán pedig ideológiailag eljutott a nácizmushoz. A NER a zsidók és a zsidóknak tulajdonított liberális demokratikus világrend ellen harcol. A nácizmus csírája kezdettől benne volt, ahogy az antiliberalizmusban kódolva van az antiszemitizmus, és fordítva. A nemzetközi pénzvilág, a “háttérhatalom” emlegetése, az antikommunista retorika, az IMF elleni szabadságharc már magában hordozta az antiszemitizmus magvát. A nácizmus lényege az antiszemitizmus.

De amikor Orbán a rendszer fő ellenségeként megnevezte Soros Györgyöt, aki Csurka óta azt a szerepet tölti be, mint a náci Németország propagandakiadványainak kampós orrú, markába röhögő zsidója, aki a zsidó-világösszeesküvés jelképe, a nemzetek ellen támadó zsidó, aki bomlasztja a keresztény erkölcsöt, a nemzeti identitást, a liberalizmus mételyével fertőz, hogy a pluralizmus hazugságával megakadályozza, hogy nemzeti kormánya legyen az országnak stb., akkor Orbán Hitler nyomdokaiba lépett, és Magyarország náci állam lett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.