2017. július 10., hétfő

KÉPMUTATÓ ELJÁRÁSOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.07.10.


A beteg nehezen fért be az ajtón, hóna alatt cipelt lába állandóan beleakadt az ajtófélfába.
- Jó napot kívánok, mondta, miközben kezével az asztalra támaszkodott, az ortopéd sebészetről küldtek, egy röntgen-felvételre lenne szükségük az ott dolgozó orvosoknak, úgy hallották, hogy itt van ilyen készülék!
- Természetesen van, mondta az Állatorvostudományi Intézet Mangalica Osztályának osztályvezető főorvosa, minket a Nemzet Disznajának nevében eljáró stróman támogat, hát hogy ne lenne?
Az Ön számára ellátást nyújtó intézménynek talán rosszabb a műszerezettsége és a gépparkja?
- Hát igen, konkrétran nincs semmiféle gép, semmiféle eszköz, egyedül az alagsorban dolgozó Gyuri bácsinak van egy multifunkcionális vasfűrésze, ami attól multifunkcionális, hogy a húsvéti sonka csontját is azzal szokta elfűrészelni, de a szabad kapacitással az ortopléd sebészet rendelkezik.
Igaz, az eszköz meglehetősen beszűkíti a felhasználás módját, de büszkén mondhatom, senki sem táviozik ellátás nélkül, a penge még szinte zsír új, úgy viszi a lábakat, mint a lézer.
- Hát igen, de akkor végülis miért jött jóember?
- Köszönöm kedves érdeklődését, a másik lábamról szeretnék egy felvételt csináltatni, mert megcsípett egy szúnyog, és már így is úgy érezem magam, mint egy egyhengeres Trabant, mi lesz, ha a szokásos eljártást alkalmazzák?
- Mi lenne, hát úszhat a boldogságban, önben testet ölt minden férfiember örök álma, földig fog érni a farka!
- Bizonyára én lennék a nők álma!
Ilyenkor bánom, hogy nincs kockafejem, mert ha az lenne, megállna a fejemen a koktélospohár is!
- No, ne bánkódjon, szorítsa csak erősen a lábát a hóna alatt, el ne hagyja - kicsit várakoznia kell, ugyanis jött egy beteg, nyitott mellkassal vár egy CT-re, természetesen meg fogja kapni, hiszen jelszavunk: legyen úgy, mint régen volt!
Régen is a betegeket Kaposvárra hordtuk, ott volt ugyanis CT készülék a marháknak, igaz, akkortájt előbb készítettünk felvételeket és csak aztán kezdtünk hozzá a szívműtéthez, de hár változik a világ, fejlődik az orvostudomány!
Régen a szülésnél is bent tartottuk három-négy napig a babát, ma már tudjuk, hogy ez felesleges flanc volt, a bébi megfigyelését és ellátását majd elvégzi a nagymama, a kismama meg ugorjon csak ki az ágyból, paraszti ősei a mezőn szültek, aztán befejezték a kapálást, csak semmi kényeskedés!
Innen már csak egy lépés a bábaasszony, szülés a pihe-puha dunnás ágyban, és kettő a sámán az ő dobjával, melyet gyógyhatásúlag püföl a néhai Ráró kifőzött lábszárcsontjával!
- Hát bizony a NER sem oldhat meg mindent, a zsákfalvak rendelőiben nincs még mindenhol CT!
- Na igen - habár ez a beteg az Országos Kardiológiai Intézetből érkezett, a szakszerűség kétségbevonhatatlanul érzékelhető, a beteg mellkasa ki van tömve kóccal, a szívét meg egy CBA feliratú nylonzacskóban, egy befőttesüvegben hozza, ott dobogja rendületlenül, hogy Vik-tor! Vik-tor!
Bár most mintha a folyamatos füttyöt gyakorolná: biiiiiiííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí!
- Hogy egy országos inttézetben, a szakma fellegvárában a huszonegyedik század első negyedében ne legyen ilyen alapvető eszköz - hát, ha nincs CT, miért nem csináltak neki PET-CT-t?
- Az sincs, sajnos...
- Hát akkor MRI vizsgálatot?
- Ne kísérletezzen - az sincs!
- De ultrahang már csak van?
- Persze, lakik néhány denevér a padláson!
- Hát akkor mi van?
- Fonendoszkóp, de azok az orvosok, akik olyan fiatalok voltak, hogy még hallottak, már régen Londonban hallgatóznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.